Nacionalni park Risnjak slavi 62. rođendan i tim povodom svim svojim posjetiteljima u utorak, 15. rujna, poklanja besplatan ulaz, a tijekom tjedna u školama Gorskog kotara održavat će se edukativne radionice kako bi se učenicima približio taj značajan kutak njihovog zavičaja, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

U Ministarstvu ističu kako su izgrađena dva posjetiteljska centra, u Kuparima i Razlogama. Prihvatno-interpretacijski centar “Rodna kuća rijeke Kupe” smješten je u tipičnoj goranskoj katnici uz samu Kupu, u zaseoku Gornji Kupari, a Edukacijsko-interpretacijski centar “Goranska kuća znanja” u nekadašnjoj seoskoj školi u selu Razloge, a u pripremi je projekt Volonterskog centra u Crnom Lugu.

Nacionalni park Risnjak nalazi se u zaleđu grada Rijeke i kvarnerskog priobalja, na sjeverozapadnom području Gorskog kotara. Na 64 četvorna kilometra nalazi se mnoštvo prirodnih pojava osebujne ljepote, prašumski predjeli, planinski vrhovi, gorske livade i dinarski krš specifične hidrografije i oblika. Zbog iznimne ljepote i prirodnih fenomena 1953. proglašen je nacionalnim parkom.

Danas područje Parka pored planinskih masiva Risnjaka i Snježnika obuhvaća i hidrogeomorfološki spomenik prirode – izvor rijeke Kupe s njenim gornjim tokom. U neposrednoj blizini Uprave i pansiona Nacionalnog parka Risnjak smještenih u Crnom Lugu je Poučna staza Leska koja nizom jedinstvenih prirodnih i kulturnih detalja pruža priliku za upoznavanje prirode i sadržaja Parka.

Rođendan Nacionalnom parku Risnjak čestitao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović te im zaželio još jednu uspješnu godinu.

(Hina)