Što se radi na Britanskom trgu, kada će radovi završiti, hoće li se i dalje tamo moći parkirati – pitanja su koja se zadnjih tjedana pa i mjeseci pitaju brojni građani. 

– Uređenje Britanskog trga započelo je zbog potrebe sanacije dotrajalog asfaltnog zastora, te poboljšanja regulacije i protočnosti prometa u široj zoni raskrižja Pantovčak, Britanski trg, Nazorova i Kukuljevićeva.

Novom regulacijom prometa oformljeni su prometni otoci koji su omogućili njihovo krajobrazno uređenje. Takav prošireni zahvat zahtjevao je višu razinu tehničke dokumentacije od prvobitno pribavljene i provedbu postupka javne nabave za izvođenje radova, a za što je potrebno izvjesno vrijeme.

Projektom je predviđena rekonstrukcija kolnih i pješačkih površina Britanskog trga od Ulice Radnički dol do Ulice Pantovčak. na raskrižju ulica Pantovčak i Kukuljevićeve te Britanskog trga izvest će se rotor. U središnjem zelenom pojasu rotora predviđa se izgradnja fontane promjera 8 metara. Sjeverno od rotora ukinut će se kosi parkinzi i izvesti zelena površina s parkom – stoji, između ostaloga, u odgovoru Gradskog ureda za prostorno uređenje zastupniku HNS-a Tomislavu Stojaku.

Tomislav Stojak smatra da je iz ovog odgovora vidljivo da se Britanac počeo kopati bez ikakvog plana i projekta.

–  Gradska uprava i Milan Bandić ponovno rade nešto za što nisu proveli javnu raspravu, nisu pitali građane što treba biti na tom Britancu i nisu prihvatili njihove opravdane zahtjeve da se ostavi parkingom jer ljudi neće imati gdje parkirati, i da se ne gradi fontana. Na žalost, očito će niknuti fontana promjera 8 metara i to sad već postaje medicinski problem, fetišizam našeg gradonačelnika na fontane. Ja ga molim da to ne radi. Još uvijek ima vremena ispraviti radove na Britancu jer bi se njima trebala pozabaviti i nadzorna tijela. Sjetite se, još se oko Nove godine nije znalo da li uopće postoje pravovaljane građevinske i ostale dozvole – rekao je Stojak za Dalje.com

Problemi na Britanskom trgu, podsjetimo, počeli su još početkom srpnja prošle godine kada su tamošnji trgovci saznali da im neće biti produženi Ugovori o najmu, što je značilo da će morati staviti ključ u bravu. Pobunili su se, pokrenuli peticiju koju im je potpisalo desetak tisuća građana, podržali su ih gotovo svi zagrebački političari. Uzalud. Troje obrtnika moralo se povući, odustati od borbe s gradskim vlastima. Brzo nakon toga, na Britancu su počeli radovi koje je građevinska inspekcija čak dva puta zaustavljala. Nisu, naime, bile pribavljene sve dozvole. Radovi su najzad nastavljeni, i još uvijek traju.

Većina Bandiću zamjera što projekt nije predstavio, nikada o tome nije govorio, a onda odjednom – krenulo se u radove. Na gradilištu nema ni table na kojoj piše što se radi, tko radi, kada se predviđa završetak radova. Bandić se ponaša kao da je vlasnik Zagreba, a ne njegov gradonačelnik – komentirali su ogorčeni građani radove na Britancu.