Šesnaest migranata prerezalo je žičanu ogradu koju je Mađarska podignula na granici sa Srbijom kod prijelaza Roszke u utorak ujutro i privedeno je, potvrdila je policija te zemlje koja je od ponoći uvela oštar zakon prema migrantima kojih je u 2015. ušlo više od 20.000, a premijer Viktor Orban ponovio je da migranti mogu ugroziti europski način života.

Migranti su prerezali žicu i na nju pobacali odjeću te vreće za spavanje kako bi se neozlijeđeni prebacili na mađarsku stranu čime su ušli u Schengensku zonu slobode kretanja u nadi da će nastaviti put prema bogatijim zemljama Europske unije.

Policija ih je uhitila na drugoj strani, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Policijska glasnogovornica Viktoria Csiszer-Kovacs potvrdila je da su prijestupnici privedeni te da devetero njih tvrde da su Sirijci, a ostali su Afganistanci.

Mađarska policija objavila je da je simboličan prag od 200.000 migranata koji su od početka 2015. ušli u zemlju premašen. Prema podacima objavljenima u utorak 200.778 migranata ušlo je u Mađarsku od 1. siječnja, najvećim dijelom preko granice sa Srbijom.

Rekordan broj od 9380 migranata ušao je u Mađarsku u ponedjeljak, dan uoči stupanja na snagu novog oštrog zakona kojim se ilegalni prijelaz granice kažnjava zatvorom do tri godine.

Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice izrazilo je zabrinutost zbog mađarskog stajališta prema izbjeglicama, a premijer Mađarske Viktor Orban, kojeg u Europskoj uniji smatraju jastrebom zbog tvrdog stajališta prema tom pitanju, kasno u ponedjeljak ponovio je svoje tvrdnje da migranti s Bliskog istoka mogu ugroziti europski način života.

“Europa se ne može održati kakva je danas ako dopustimo svakome ulazak”, rekao je u intervjuu za komercijalnu televiziju TV2 Orban.

Također je kazao da izbjeglički logori, centri za prikupljanje i distribuciju pomoći neće biti uspostavljeni u Mađarskoj. Ako je potreban izbjeglički logor, on treba biti u Grčkoj, zemlji koja je prva na ulasku migranata u EU, drži Orban.

Mađarski premijer smatra da većina tih migranata nisu izbjeglice već ekonomski migranti. Najavio je da bi njegova vlada mogla u utorak proglasiti izvanredno stanje zbog priljeva migranta.

(Hina)