Hoće li SDP ipak imati svog zagrebačkog gradonačelničkog kandidata na predstojećim izborima ili će podržati HNS-ovu Anku Mrak Taritaš. Još se ne zna, još se pregovara i dogovara, iako mnogi, o čemu smo već i pisali, upozoravaju da bi izostanak vlastitog kandidata u Zagrebu za SDP i njihovog čelnika Davora Bernardića bilo potpisivanje smrtne političke presude.

No trgovina je krenula, ako ništa drugo. Neimenovani izvor iz SDP-a prije nekoliko je dana za Jutarnji list rekao da će, ukoliko SDP javno podrži Anku Mrak Taritaš, to skupo i naplatiti.

SDP-u bi po toj računici pripala mjesta zamjenika gradonačelnice Anke Mrak Taritaš, mjesto predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga te 60 posto gradskih ureda i holdingovih podružnica.

Takve kalkulacije iz HNS-a odbacuju s gnušanjem. Izvor blizak HNS-ovoj zagrebačkoj kandidatkinji za Dalje komentirao je, kako je rekao, samouhljebljivanje neimenovanog izvora iz SDP-a.

– Potpuno nam je neprimjeren način na koji se “neimenovani” izvori iz zagrebačkog SDP-a “razgovaraju” preko medija i dijele funkcije prije nego je uopće krenula kampanja. U takvom načinu komunikacije gradski HNS neće sudjelovati, niti je ijednim svojim dosadašnjim istupom dao povoda da se na taj način “razgovara”. Oni koji u gradskom SDP-u smatraju da moraju biti direktori Holdinga ili pročelnici zato što im to pripada samom njihovom pojavom, a ne razmišljaju uopće o javnom interesu i potrebi da se konačno u Zagrebu dogode kvalitetne i dubinske promjene, neka onda jasno kažu da ne žele uopće izaći na izbore u koaliciji pa neka idu sami i neka osvoje većinu u Skupštini i funkciju gradonačelnika. To je njihovo pravo i njihov izbor, samo neka konačno prestanu “uveseljavati” javnost svojim medijskim samouhljebljivanjem – kategoričan je za Dalje bio izvor iz HNS-a.

Kako doznajemo od naših izvora iz SDP-a i HNS-a, iza svega stoji SDP-ov saborski zastupnik i nekadašnji ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

– Oni koji pate za prošlim ministarskim pozicijama, a ne zadovoljavaju se trenutnim saborskim mandatom, svoju snagu mogli su pokazati na prošlim parlamentarnim izborima, a to što su na zajedničkoj listi prošli nemjerljivo lošije od kandidatkinje HNS-a za gradonačelnicu, pokazuje zapravo stvarni odnos snaga – zaključuje izvor iz HNS-a za Dalje.

Gordan Mars je, podsjetimo, na lanjskim parlamentarnim izborima bio nositelj liste Narodne koalicije u Drugoj izbornoj jedinici. Osvojio je nešto više od 19 posto preferencijalnih glasova, dok ga je Anka Mrak Taritaš pretekla i s osmog mjesta „skočila“ na prvo s gotovo 24 posto preferencijalnih glasova. Maras je želio zasjesti i na čelo zagrebačkog SDP-a 2013. godine, no ni to mu nije pošlo za rukom – osvojio je tada niti 14 posto glasova zagrebačkih SDP-ovaca, za razliku od pobjednika Davora Bernardića za kojega je glasalo gotovo 65 posto članova. Treći kandidat, Mirando Mrsić, osvojio je tada gotovo 22 posto glasova.