Rekordnih 156.000 migranata ušlo je u Europsku uniju u kolovozu, objavila je u utorak europska agencija za granice Frontex, čime je ukupan broj migranata koji su stigli u Europu s Bliskog istoka i iz Afrike ove godine porastao na više od 500.000.

Usporedbe radi, 2014. u EU je stiglo 280.000 migranata. Kolovoz je peti uzastopni rekordni mjesec, napominje Frontex.

Ministri unutarnjih poslova nisu se u ponedjeljak uspjeli suglasiti oko kvota za raspodjelu izbjeglica po zemljama članicama, ali postoji načelna suglasnost oko raspodjele 120.000 migranata dok će se o konkretizaciji te suglasnosti ponovno razgovarati na sljedećem redovitom sastanku ministara unutarnjih poslova 8. listopada u Luxembourgu.

“Velika većina zemalja članica načelno se složila oko raspodjele izbjeglica, ali nemamo potporu svih”, izjavio je sinoć luksemburški ministar vanjskih poslova te za pitanje azila i migracija Jean Asselborn.

Umjesto zaključaka Vijeća EU-a, objavljeni su samo zaključci luksemburškog predsjedništva u kojem se kaže da postoji načelna suglasnost oko raspodjele izbjeglica.

Slovački ministar unutarnjih poslova Robert Kalinak rekao je da su protiv kvota bile zemlje Višegradske skupine – Slovačka, Češka, Poljska i Mađarska te Rumunjska, Latvija i Velika Britanija.

Hrvatski ministar Ranko Ostojić bio je razočaran time što nije došlo do dogovora. Istaknuo spremnost Hrvatske da pridonese rješavanju izbjegličke krize. “Hrvatska kao mala zemlje dokazuje da se može značajno doprinijeti i prema tome to očekujemo i od drugih zemalja”, rekao je.

U utorak je Mađarska zapečatila svoju granicu sa Srbijom pošto su na snagu stupila nova i stroža pravila o prihvatu migranata. Nekoliko stotina migranata ostalo je utorak sa srbijanske strane granice.

Mađarska policija objavila je da je simboličan prag od 200.000 migranata koji su od početka 2015. ušli u zemlju premašen. Prema podacima objavljenima u utorak 200.778 migranata ušlo je u Mađarsku od 1. siječnja, najvećim dijelom preko granice sa Srbijom.

Rekordan broj od 9380 migranata ušao je u Mađarsku u ponedjeljak, dan uoči stupanja na snagu novog oštrog zakona kojim se ilegalni prijelaz granice kažnjava zatvorom do tri godine.

Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice izrazilo je zabrinutost zbog mađarskog stajališta prema izbjeglicama, a premijer Mađarske Viktor Orban, kojeg u Europskoj uniji smatraju jastrebom zbog tvrdog stajališta prema tom pitanju, kasno u ponedjeljak ponovio je svoje tvrdnje da migranti s Bliskog istoka mogu ugroziti europski način života.

Mađarski premijer Viktor Orban smatra da većina tih migranata nisu izbjeglice već ekonomski migranti. Najavio je da bi njegova vlada mogla u utorak proglasiti izvanredno stanje zbog priljeva migranta.

Nakon što je službena Budimpešta pooštrila pogranične mjere prema izbjeglicama koji preko Balkana hrle prema zapadnim i sjevernim zemljama Europe, u Austriju je u utorak ušao manji broj migranata, priopćila je austrijska policija.

“Noć je bila malo mirnija. Od ponoći do jutros ušlo je 1800 ljudi”, kazao je glasnogovornik austrijske policije u Gradišću.

Samo dan ranije, u ponedjeljak, prije nego je Mađarska bodljikavom žičanom ogradom doslovce “zapečatila” svoju granicu, u istočnu Austriju je preko pograničnog grada Nickelsdorfa ušlo rekordnih 15.700 ljudi.

Unatoč kontroli na granici s Austrijom, u Njemačku je u ponedjeljak vlakom ušlo 4537 tražitelja azila, izvijestila je u utorak savezna policija. Njihovim dolaskom broj tražitelja azila koji su stigli u Njemačku vlakovima od početka mjeseca narastao je na 91.823, rekla je glasnogovornica policije u Potsdamu.

Za sada nema dovoljno pouzdanih podataka kako se na Srbiju reflektira primjena strogih zakona koje Mađarska od utorka primjenjuje prema migrantima. Objavljeno je da se Srbijom trenutačno kreće oko tisuću izbjeglica, a sinoć ih je oko 1200 stiglo iz Grčke preko Makedonije u predprihvatni centar u Miratovačkom polju,

(Hina)