Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) osudila je u utorak nedavne istupe guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića protiv modela konverzija kredita u švicarskom francima, ustvrdivši kako to još jednom pokazuje da središnja banka nije ni hrvatska niti narodna.

Kada vidimo tko i kako zastupa interese banaka u Hrvatskoj i kako diše “naš” regulator bankarskog sektora, možemo se samo čuditi što broj blokiranih i obespravljenih građana nije još veći, ističe u priopćenju predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

HURS smatra da to što je Vujčić svojedobno upozoravao javnost na opasnost kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima nije nikakvo opravdanje za propust HNB-a koji nije spriječio pojavu tako rizičnog i opasnog financijskog proizvoda u Hrvatskoj. Dapače, ta činjenica samo naglašava razmjere nebrige centralne banke i njezinog čelnika za hrvatske građane, kojima je nepravednim kreditima nanesena ozbiljna financijska šteta, drži Matijašević.

Čelnik HURS-a također se osvrnuo na “drski napad” austrijskog ministra financija Hansa Joerga Schellinga na model kojim Vlada planira sanirati probleme proistekle iz kredita u švicarskim francima. Austrijski ministar nastupa isključivo s pozicije zaštite interesa austrijskih banaka u Hrvatskoj drznuo se Vladin plan pomoći građanima Hrvatske okarakterizirati nacionalističkim, zanemarajući narav i motive svoje uloge i vlastitog istupa, stoji u priopćenju.

(Hina)