Sandra Švaljek

Nezavisna kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Sandra Švaljek predstavila je svoj program, tim suradnika te novi vizualni identitet kampanje, s kojima će, smatra, ne samo ući u drugi krug na lokalnim izborima u svibnju, već i pobijediti.

Iako od početka iza nje stoji HSLS, ona je nezavisna kandidatkinja, naglasila je, nezavisna od bilo kakvog političkog ili korporativnog utjecaja. Zato ne misli ni s kime koalirati, iako je otvorena za suradnju na idejama i projektima.

Sandra Švaljek Zagreb vidi kao grad dobrih prilika, moderan grad, zeleni te kul grad.

– Više od svega, Zagrepčani trebaju šanse za zapošljavanje i porast životnog standarda. Uz pametnu specijalizaciju, Zagreb može brzo dostići one gradove koji su ga pretekli – naglasila je Sandra Švaljek na predstavljanju programa i tima s kojima misli pobijediti.

Smatra i da Zagreb, pod njenim vodstvom, može postati suvremena europska metropola, poželjno mjesto za život, rad, poslovanje i posjet. Dodaje i kako Zagrebu treba dugoročno i održivo rješenje problema gospodarenja otpadom i to po načelu kružne ekonomije.

Posebno će se usreditočiti i na kulturu, rekla je, i to na njen razvoj, a ne, kao do sada, na pogodovanje. U svemu tome pomoći će joj i tim, kako je rekla, uspješnih, nezavisnih i poštenih stručnjaka.

Nezavisni skupštinski zastupnik te kandidat za gradonačelnika Zagreba na izborima 2013., Vladimir Ferdelji, i povjesničar umjetnosti Tihomir Milovac, bit će joj zamjenici, Ferdelji za gospodarstvo, a Milovac za kulturu. Diplomirani inženjer kemijske tehnologije Mirko Budiša preuzeo bi brigu o otpadu, a arhitektica Tea Horvat bavila bi se urbanizmom, prostornim uređenjem i planiranjem.

Umirovljeni general i ratni zapovjednik 1. gardijske brigade Tigrovi, Jozo Milićević, brinuo bi za sigurnost i branitelje dok bi Vesna Vrga Perović preuzela brigu o fondovima Europske unije, a strateško planiranje i razvoj u ruke bi pripalo Marijani Sumpor, istraživačici, trenerici i konzultatntici u području regionalnog i urbanog razvoja te strateškog i scenario planiranja.

Svi su oni, naglasili su, stali uz Sandru Švaljek jer smatraju da Zagrebu trebaju promjene, te kako je upravo ona osoba koja promjene može i donijeti.

– Urbanizam u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj, u induciranoj je komi i treba nam novi početak, treba nam promjena da krenemo razmišljati o viziji, strategiji, da osmislimo novi sustav i da radimo urbanizam za ljude. Urbanizam je vrlo bitan jer je on fizički okvir naših života. Kvaliteta prostora je osnova za dobar život svakoga pojedinca, i to je ono što je najbitnije – naglasila je arhitektica Tea Horvat.

Za kulturu će brinuti Tihomir Milovac koji kaže kako se Sandri Švaljek priključio jer je za njenog kratkog mandata zamjenice gradonačelnika s ovlastima gradonačelnika vidio da se Zagreb može voditi na jedan ozbiljan način, kao istinsku europsku metropolu, a ne kao kućnu verziju jednog, dva ili tri čovjeka.

– Sandra nudi timski rad. Ja sam kao takav vrlo spreman, a u svojoj karijeri sam to i pokazao. Moj doprinos će biti da uredimo kulturni život u gradu, da damo jednaku priliku nezavisnoj sceni, institucijama, da im pomognemo da se grad napravi kao konkurentan, koji će svoj kulturni proizvod moći ponuditi Europi, i kao autonomni proizvod, ali i kao dio nekog kulturnog identiteta Europe – naglasio je Milovac.

U timu Sandre Švaljek našao se i legendarni ratni zapovjednik Tigrova, general-bojnik Jozo Miličević, koji je i magistar ekonomije.

– Jednostavno sam vidio da je vrijeme za uključiti se. Grad Zagreb zaslužuje promjene i zaslužuje biti mjesto u kojem svaki stanovnik može dostojanstveno živjeti i uživati – naglasio je general Miličević koji će voditi brigu o sigurnosti i braniteljima.