Iako Zoran Milanović uporno poziva na javno sučeljavanje Tomislava Karamarka dojam je kako njega u ovoj kampanji pobjeđuje jedan drugi član HDZ-a.
Ili, da budemo precizniji, bivša članica HDZ-a. Iako je njoj izborna kampanja tek nedavno završila, Kolinda Grabar Kitarović se ponaša kao da joj je tek počela.
Ona je zadnjih mjeseci u javnosti i medijima sveprisutna. Koliko Tomislava Karamarka nema, toliko nje ima. I bez obzira koliko iritirala malen broj lijevih političara i simpatizera, ona očito pobire simpatije većine građana gdje god da se pojavi.
Nju ne vole samo u Hrvatskoj, ona osvaja i Bosnu i Hercegovinu. I to ne samo Hrvate u susjednoj državi. Majke Srebrenice su je proglasili kraljicom Balkana, a iz njene nedavne turneje po toj razjedinjenoj zemlji stječe se dojam kako bi ona tamo na izborima, kada bi se mogla kandidirati, pobijedila bilo kojeg tamošnjeg političara. I to lakše nego što je izbore dobila u Hrvatskoj.
Dijaspora joj je neskriveno naklonjena.
I dok se njene nerealizirane selidbe u rezidenciju u Visoku sjećaju još samo okorjeli članovi SDP-a i malobrojni obožavatelji Ive Josipovića ili Zorana Milanovića, privremene selidbe njenog Ureda po Hrvatskoj primjećuju svi ostali građani. I unatoč velikom naporu SDP-ove PR mašinerije, za to seljakanje ona bilježi uglavnom pozitivne bodove. Barem kod one šutljive većine o kojoj je i Zoran Milanović nedavno govorio kako u Hrvatskoj odlučuje izbore.
Iako više formalno nije članica HDZ-a, toga je većina birača u Hrvatskoj nesvjesna. Ona predstavlja puno ljepše lice HDZ-a nego što ga prezentira Tomislav Karamarko.
I što je njega manje, a nje više i HDZ-u su šanse na izborima puno veće. A na pojavljivanje Predsjednice koja svakog dana pošalje neku novu poruku koju Hrvati od političara žele čuti, Zoran Milanović nema odgovora. Na sučeljavanje je ne može pozvati iako je očito kako ona nosi ovu HDZ-ovu kampanju. SDP ju pokušava ignorirati, ali ne ignorira je nitko drugi. Trenutno je u Istri gdje priča one stvari koje je IDS od Milanovića htio čuti. U finalu parlamentarnih izbora će biti u Vukovaru i već se sada može predvidjeti kako ni tamo neće šutjeti. I kako će pobrati ovacije.
Ona može reći i sve ono što se Karamarko ne usudi. I ona može HDZ-u privući birače koji predsjedniku HDZ-a nisu skloni. Karamarko je možda predsjednik te stranke po statutu, ali Kolinda je definitivno zadnjih mjeseci postala predsjednica HDZ-a u njihovim srcima.
Teško je jedino dokučiti jesu li njeni nastupi programirani u Uredu Predsjednice ili HDZ-a. Ako su dogovoreni u stranci, onda onaj tko ih je dogovorio uspješno uzvraća SDP-ovom Brownu. Cilj je američkog stratega hrvatskih socijaldemokrata personalizirati kampanju, a Milanoviću puno više odgovara da mu je s druge strane Karamarko nego Kolinda. Ne samo zato što je Grabar Kitarović od Karamarka omiljenija, nego jer je i Milanovićeva agresivnost puno manje privlačnija kada je usmjerena prema ženama.
No, Karamarko šuti, a priča samo Kolinda.
Ako je ova kampanja, pak, osmišljenja u njenom uredu, onda je Predsjednica na dobrom putu da ostvari ono što je bivši predsjednik priželjkivao za sebe. Veće predsjedničke ovlasti, a možda i povratak na polupredsjednički sustav.
U Hrvatskoj se nikada dosada nije odvijala parlamentarna utrka u kojoj su predsjednici glavnih stranaka bili toliko nepopularni. Dok je Predsjednica Republike sve popularnija.
Hrvati su skloni vođama. Ako ih već ne mogu vidjeti u muškarcima koji vode HDZ i SDP, možda vođu prepoznaju u ženi koja je dobila njihove neposredne glasove.
I možda požele da ih ona predstavlja puno više od fikusa. Osobito ako se Milanović i Karamarko nastave prepucavati na razini uvredljivih dječaka.
Hrvati su pokazali kako su skloni referendumima. I nije toliko teško pretpostaviti kako bi glasali na mogućem pitanju o povratku u polupredsjednički sustav.
Osobito ako se to pitanje svede na izbor između aktualne predsjednice ili Milanovića i Karamarka. Dok se dvojica muškaraca u bitci za vlast ponašaju poput adolescenata, nije nemoguće da konačnu pobjedu odnese žena koja svakim danom sve više sazrijeva i na koju nitko na ovim izborima ozbiljno ne računa. Ponajmanje njih dvojica.
A cijela karijera Kolinde Grabar Kitarović pokazuje kako ona uvijek pobjeđuje onda kada ju se podcjenuje. Ili kada se na nju zaboravlja.