Jedno od predizbornih obećanja HNS-ove kandidatkinje za zagrebačku gradonačelnicu Anke Mrak Taritaš od danas je i restrukturiranje Zagrebačkog holdinga, čime bi se, rekla je na konferenciji za medije, smanjili dugovi te gradske mega-tvrtke, povećala ulaganja u infrastrukturu te na koncu, građanima osigurala jeftinija i kvalitetnija usluga.

– Radni naslov ovog programa je bio „Čardak ni na nebu ni na zemlji“. Zašto? Holding je osnovan iz razloga da bi nam svima računi bili manji, a imamo priliku vidjeti u što se Holding pretvorio – rekla je Anka Mrak Taritaš, dok je o restrukturiranju govorio Josip Budimir, odnedavni ekonomski strateg HNS-ove zagrebačke kandidatkinje, a donedavni HSLS-a.

HNS-ovci bi Holding restrukturirali tako da bi srodne djelatnosti stavili „pod istu kapu“. Primjerice, Čistoća, Zrinjevac i ZGOS postali bi jedno trgovačko društvo, a na isti način bi se postupilo i s većinom drugih podružnica. Stvorila bi se tako tri veća trgovačka društva, komunalno, prometno i tržišno, dok bi društva poput Vodoopskrbe i odvodnje ili Plinare ostala izvan spomenuta tri velika društva. Na koncu, broj trgovačkih društava u Holdingu bio bi smanjen s današnjih 25 na svega 10. AGM i Zagreb Plakat bi se, pak, privatizirali.

Tim trgovačkim društvima upravljala bi centralna, krovna tvrtka, a ona bi se bavila i onim djelatnostima koje je logično centralizirati. Upravljala bi, dakle, strateškim projektima, resursima, informacijskim sustavom te bi izdavala račune.

– Zagrebački holding ne odaje namjere njegovih inicijatora jer su u startu htjeli napraviti jedno poduzeće, a ne ono što Holding po svojoj definiciji jest – trgovačko društvo koje upravlja drugim poduzećima u svom portfelju. Išli su 23 subjekta spojiti u jedno, a nisu napravili krovnu tvrtku koja bi upravljala poduzećima u svom portfelju te je napravljena kombinacija koja u praksi nije dobro funkcionirala – istaknuo je Josip Budimir dodavši da je takav način upravljanja doveo do toga da su u prvih deset godina rada Holdinga obveze povećane za 5 milijardi, odnosno na godišnjoj razini za 500 milijuna kuna, a da su sami prihodi rasli svega 10-ak posto.

Pregovori sa SDP-om

Upitana jesu li razgovarali sa SDP-om oko podrške na lokalnim izborima u Zagrebu, Anka Mrak Taritaš je rekla da su u HNS-u napravili pregovarački tim koji ima mandat za pregovore i donošenje odluka. Poručila je SDP-u da kada budu spremni neka im se jave.

– Imamo vremena do početka kampanje. Ne treba neke stvari požurivati. Ako nas SDP podrži, bit će nam drago, a ako ne, idemo svojim putem – zaključila je Anka Mrak Taritaš.

Svetimir Marić u Holdingu?!

Gradonačelnik Milan Bandić novinarima je jutros rekao, naime, da će u Holding pozvati Svetimira Marića, brata ministra Gorana Marića, koji je u četvrtak dao ostavku na mjesto člana Uprave društva Tehnički servisi željezničkih vozila. Mrak Taritaš je to komentirala riječima da je to način na koji gradonačelnik radi.