Skupina od 20-tak izbjeglica prešla je hrvatsku granicu mimo međunarodnih graničnih prijelaza između Srbije i Hrvatske, uočili su ih hrvatski policajci i doveli u Tovarnik, potvrdio je Hini u srijedu ujutro oko 8,30 sati glasnogovornik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Domagoj Džigumović.

„U tijeku je postupak njihove registracije“, rekao je Džigumović.

Prema pisanju medija većina izbjeglica su Sirijci i Afganistanci.

Nakon mađarske odluke o zatvaranju granice prema Srbiji, srbijanske vlasti su odlučile autobuse s izbjeglicama preusmjeravati prema Hrvatskoj. Tako su autobusi koji su dosad zbjeglice prevozili iz prihvatnog centra u Preševu prema Mađarskoj u utorak navečer na vjetrobrane postavili novo odredište: Šid, odnosno međunarodni prijelaz izmeđ Srbije i Hrvatske Šid -Tovarnik.

Djelatnici Hrvatskog crvenog križa na Tovarniku

Na hrvatskom graničnom prijelazu Tovarnik prema Srbiji od ponoći se nalaze volonteri i djelatnici Hrvatskog Crvenog križa zbog najavljenog mogućeg vala izbjeglica, potvrdila je jutros Hini glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić. Imaju pripremljena materijalna sredstva za prihvat – vodu, setove za prvu pomoć, deke, akrtikle za osobnu higijenu i drugo, dodala je.

Na terenu na GP Tovarnik je 11 članova tima Crvenog križa, od kojih su četvoro iz Središnjeg ureda iz Zagreba, a 11-oro su članovi interventnog tima Crvenog križa u Vinkovcima. Tijekom prijepodneva pridružit će im se joj djelatnika i volontera Crvenog križa.

Hrvatski Crveni križ djeluje u suradnji i koordinaciji s policijom te drugim državni institucijama i udrugama civilnog društva, kaže glasnogovornica Zorić.

(Hina)