Dan žena

Međunarodni je dan žena, kojim se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena. Političari diljem zemlje pa tako i u Zagrebu, iskoristili su prigodu ne bi li damama predizborno dijelili ruže i drugo cvijeće. No u Zagrebu se i prosvjedovalo, prosvjedovale su upravo žene jer, kažu, ruže su lijepe, ali one ženama neće donijeti ravnopravnost i zaštitu.

Ljute zbog rasprava o mogućnosti zabrane pobačaja i s naljepnicama na kojima piše „Moja maternica, moji jajnici“ članice Ženske mreže Hrvatske poručile su kako o tome ne mogu odlučivati ni crkveni ni državni tajnici. Upozorile su prosvjednice i na loše stanje žena u Hrvatskoj. Slabije su plaćene, teže dolaze do posla, a lakše ostaju bez njega.

– Današnja je situacija žena u Hrvatskoj vrlo loša. Na svim razuinama, žene imaju manje plaće za ista radna mjesta, žene imaju manje mirovine, žene nerijetko rade na određeno zato što poslodavci očekuju da će zatrudnijeti pa ih ne žele zaposliti na neodređeno, i veliki je problem u činjenici da su porodiljne naknade izuzetno male, dakle, nemotivirajuće. Kad se žene vrate s porodiljnog, vrlo često bivaju premještene na lošija radna mjesta. Također je problem reproduktivno pravo žena. Crkva si dozvoljava zavirivati u naše krevete, određivati nam koliko ćemo djece imati, ja im to zabranjujem – kategorična je bila Neva Tolle.

Nedaleko od mjesta na kojem su dame prosvjedovale, političari su Zagrepčankama dijelili ruže. Na središnjem gradskom trgu to je činio gradonačelnik Milan Bandić, u Tkalčićevoj predsjednik Skupštine Andrija Mikulić, a na Cvjetnom trgu nezavisna kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu, Sandra Švaljek.

Neizbježna tema s gradskim političarima, naravno, bile su ženske kvote kojih se na proteklim parlamentarnim izborima rijetko koja stranka držala. Hoće li lokalni izbori pokazati drugo lice stranaka i njihovih čelnika, vidjet ćemo već u svibnju.

– Priča se o takozvanome ciferšlusu prema kojemu bi odnos zastupljenosti žena i muškaraca trebao biti jedan naprama jedan ne samo za Sabor nego i za Gradsku skupštinu. Pobornica sam jednakosti. Ravnotežu je teško postići jer se žene teže odlučuju na društveni angažman budući da su pritisnute većim obavezama od muškaraca. Nedostaje im hrabrosti za takve odluke pa je današnji dan prilika ženama da se angažiraju jer je njihov doprinos politici itekako potreban – rekla je Sandra Švaljek.

Sandra Švaljek

Skupštinski predsjednik i čelnik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić okupio je oko sebe brojne dame, što iz Lige protiv raka, a što kolegice mu iz Skupštine pa i one s Bandićeve liste. Podijelio im je svima ruže, podijelio ih je i prolaznicama, o gradonačelničkom kandidatu ili kandidatkinji te stranke u Zagrebu nije želio jer će o tome kada oni budu htjeli, uskoro, ali je zato o ženskim kvotama imao što za reći, makar ih se ni njegova stranka na prošlim parlamentarnim izborima nije držala.

– Vi znate da je preporuka da minimum 40 posto žena bude na svim listama. Što se mene tiče, ja ne vidim problem da ih bude 50, 60 i više posto. Tako da što se tiče HDZ-a, mi ćemo pokušati ne samo ispunit ovih 40 posto nego i dići iznad toga – rekao je Andrija Mikulić.

Zagrebački gradonačelnik, jedan od rijetkih hrvatskih političara koji zaista poštuje ženske kvote, pa i prije nego su one uvedene, rekli smo, ruže je dijelio na središnjem gradskom trgu.

– Vodit ću računa o tome, da muškaraca na mojim listama ne bude manje od 40 posto – rekao je Milan Bandić.

Dan ranije, u utorak, Bandić je tradicionalno svim ženama uputio i poruku.

– Drage dame, drage Zagrepčanke, od srca vam čestitam Međunarodni dan žena! Obilježavajući ga, prisjećamo se burnih vremena borbe za žensku ravnopravnost i emancipaciju, ali i činjenice da ta borba još traje. Ni danas ne smijemo zaboraviti da, unatoč mnogim dosegnutim društvenim i civilizacijskim standardima, posla za sve nas još ima. Štogod da radimo, poštivanje načela ravnopravnosti nam mora biti na prvome mjestu! I u javnome i političkom životu, i u gospodarskim djelatnostima, obrazovanju, kulturi…. Diskriminaciji i nasilju nad ženama zajednički i kao društvo recimo DOSTA! Zato na ovaj dan, svojim majkama, suprugama, sestrama, kćerkama i suradnicama, intenzivnije nego li inače, iskazujemo svoju zahvalnost i poštovanje te još odlučnije  potvrđujemo vlastitu opredijeljenost za tolerantno i solidarno društvo ravnopravnih građana! Jer, uspješno društvo temelji se na poštivanju dostojanstva svakog čovjeka. Drage Zagrepčanke, neka vam je sretan Dan žena – stoji u čestitci gradonačelnika Milana Bandića.

Milan Bandić

Na specifičan način, ženama je njihov dan čestitao i potencijalni kandidat za zgrebačkog gradonačelnika Hrvoje Franušić. Kaže, već dugo se, između ostaloga, bavi i stihoklepstvom pa se kratko, na svom Facebook zidu, obratio damama.

– Žene su proljeće prije PROLJEĆA, nose radost svijeta, svakog dana, svakog STOLJEĆA. Drage prijateljice, hvala vam na tome i sretan vam Dan žena – napisao je Hrvoje Franušić.

Nakon svega, žene su ponovno izašle na ulicu, u “Noćnom maršu za ženska prava”. Na Trgu žrtava fašizma okupilo ih se preko tisuću. Plaće žena su za oko 11 posto manje u odnosu na plaće muškaraca, poručile su prosvjednice, upirući prstom za sve nedaće u Vladu i Crkvu.

Prvi Dan žena, podsjetimo, obilježen je 8. ožujka 1909. u SAD-u, deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Od tada se na taj dan slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena.