Milan Bandić

Mnoge Zagrepčane, osobito one sklone povremenom izbjegavanju poštivanja pravila, razveselila je vijest da će im se prvi grijesi opraštati. Naravno, mislimo na usluge Holdinga, točnije, ZET-a i Zagrebparkinga u smislu oprosta prvog švercanja ili prvog nepropisnog parkiranja. No istina je, naravno, drugačija jer se radi o jeftinom predizbornom triku zagrebačkog gradonačelnika.

Prema provjerenim informacijama koje smo dobili iz Zagrebačkog holdinga, prije malo više od tjedan dana, kontrolori ZET-a dobili su naputak da do izbora prestanu pisati kazne švercerima. Naputak je, također doznajemo, izravno došao od gradonačelnika Milana Bandića. Usmena opomena šverceru trebala je biti dovoljna, a sve kako se Bandić uoči lokalnih izbora ne bi zamjerao glasačima.

No taj njegov naputak nije naišao na plodno tlo, doznajemo. Pobunili su se protiv njega i kontrolori i sindikati, upozoravajući na gubitke koje će to ZET-u stvoriti, pa se išlo u nekoliko izmjena naputka što je, na koncu, rezultiralo ovime što danas imamo – prvo švercanje u tramvaju ili prvo nepropisno parkiranje građanima će se opraštati.

– Ja na to nisam mislio pristati. Pa zar sam ja ukras ili radnik, kontrolor. Oni su od nas očekivali da se dva i pol mjeseca vozikamo po tramvajima i ništa ne radimo. Eventualno porazgovaramo sa švercerom, upozorimo ga na prekršaj. Pa nisam plaćen da ne radim posao, plaćen sam da ga radim. A i kakvu poruku bismo slali građanima koji karte kupuju, koji imaju godišnje pokaze?! Bio sam spreman imenom i prezimenom izaći pred medije da se to dogodilo. Na kraju, Bandić je od ideje odustao makar ni ova nije najbolja – rekao je za Dalje revoltirani ZET-ov kontrolor koji je molio da njegove podatke ne otkrivamo jer bi, kaže, lako mogao ostati bez posla.

Čak se ni izmjenjena odluka mnogima nije svidjela. Jedna od njih je SDP-ova zastupnica u Gradskoj skupštini Silva Žele, koja je na svom Facebooku napisala:

– Sramotno je da će se opraštati kazna osobama koje prvi put stanu na mjesto za osobe s invaliditetom. To znači da će ta mjesta biti nedostupna onima koji ih trebaju, dok se svi građani ne izredaju – ne samo da stanu jednom, nego dok ih jednom ne ulove. Prejadno – napisala je ljutita SDP-ovka.

Nezavisna kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Sandra Švaljek, pak, za Dalje je izjavila kako je opraštanje prekršaja nedopustivo.

– Propise i zakone treba poštovati uvijek pa i pred izbore. Nedopustivo je opraštanje prekršaja, posebno na mjesta namjenjena osobama s invaliditetom. Kakvu poruku gradonačelnik šalje građanima koji poštuju red? Ovakva praksa nije ništa drugo nego put u anarhiju – rekla je Sandra Švaljek.

Bandićevu najnoviju ideju za Dalje je komentirao i HNS-ov skupštinski zastupnik Tomislav Stojak.

– Kako više nema nekog prevelikog smisla komentirati niti se obazirati na svakodnevne najave našeg gradonačelnika, poslužit ću se njegovim riječima koje je izrekao jučer kada su ga novinari pitali za stanje u Holdingu, a nakon što je u izvješću Antikorupcijskog povjerenstva utvrđeno da dosta radnika u Holdingu radi na radnim mjestima za koja nemaju propisanu stručnu spremu. Tada je Milan Bandić izjavio: “Šta ja imam s tim? Ja nisam šef Holdinga, pitajte to šeficu Holdinga”. Pa tako i ja sad kažem – što Milan Bandić ima sa ZET-om? Tko je on da može naređivati opraštanje kazni onima koji se švercaju? Svatko neka radi svoj posao, a gradonačelnik neka nas poštedi više “oproštajnih poklona” – kategoričan je bio Stojak.

Podsjetimo na kraju da je prije svega mjesec i pol dana u promet puštena i nova ZET-ova polusatna karta od 4 kune, u javna se prometala počeo uvoditi besplatni bežični internet, zaživio je projekt biciklom na autobus, a počela je i gradnja sljemenske (ZET-ove) žičare. Što li je slijedeće?