Britanski kritičari puni su hvale za glumačko ostvarenje australske glumice i Oskarovke Nicole Kidman u ulozi britanske znanstvenice Rosalind Franklin na londonskom West Endu te ga nazivaju snažnim, briljantnim i uvjerljivim, piše BBC.

Kazališni komad “Photograph 51” dramaturginje Anne Ziegler u režiji Michaela Grandagea u kazalištu Nowel Coward u londonskoj četvrti West End počeo se prikazivati u ponedjeljak. Kidman u njemu utjelovljuje britansku znanstvenicu Rosalind Franklin, jedinu ženu koja je s muškim kolegama sudjelovala u istraživanju analize strukture DNK i učinila najkvalitetnije snimke difrakcije X-zraka na uzorcima DNK. Njezina otkrića bitno su pridonijela otkriću dvostruke spiralne strukture DNK.

Kada se Kidman 1998. na kazališnim daskama Donmar Housea u “Plavoj sobi” nakratko pojavila bez odjeće, kritičar Daily Telegrapha Charles Spencer njezin je nastup nazvao “čistom kazališnom Viagrom”. Njegov pak nasljednik Dominic Cavendish o glumičinoj je ulozi u “Photograph 51” napisao: “Kidman je toliko uvjerljiva i moćna da je ponovno zarobila pozornost gledateljstva”, ali ne zato što se razgolitila već postupno emotivno ogoljela.

“Moja je jedina zamjerka što devedesetpetminutno kazališno ostvarenje ne traje dulje”, napisao je kritičar Michael Billington nižući pohvale o glumičinu “iznimno uvjerljivom portretiranju ekstatičnog znanstvenog otkrića znanstvenice Rosalind Franklin”.

Predstava će se na West Endu prikazivati do 21. studenoga, a Hollywood Reporter piše da je interes golem i karte su gotovo rasprodane.

(Hina)