Saša Molan, foto: Mario Draušnik, izvor: Facebook

Razgovarali smo jutros sa Sašom Molanom, potpredsjednikom zagrebačkog SDP-a koji trenutno obnaša dužnost predsjednika. Tema su, naravno, bili predstojeći lokalni izbori i kandidat te stranke za gradonačelnika kojega još uvijek nemaju. Iako su sve glasniji oni koji kažu da će SDP podržati HNS-ovu kandidatkinju Anku Mrak Taritaš, to još nije sto posto sigurno. Molan nam nije puno otkrio, no uvijek se može čitati između redaka.

Što je s SDP-ovim kandidatom za Zagreb, hoćete li ga uopće imati ili ćete podržati HNS-ovu Anku Mrak Taritaš?

Što se tiče kandidata za gradonačelnika, još nije odlučeno. Otvorene sve opcije.

Kada, bliži se travanj?!

Do kraja ožujka!

Kada se sastaje Gradski odbor ne bi li odlučili o kandidatu ili kandidatkinji za Zagreb?

Uskoro, saznat će te na vrijeme!

Nije li prekasno za ući u utrku, ili ipak mislite podržati HNS-ovu Mrak Taritaš koja je u utrci odavno?

Nije kasno.

Moguću podršku HNS-ovoj kandidatkinji mnogi nazivaju političkim samoubojstvom Davora Bernardića pa i SDP-a, komentar?

Ne slažem se!

Zašto? Pa zar nije porazno da jedna od najvećih hrvatskih stranaka nema svog kandidata za najveći i glavni hrvatski grad, a imali ste 4 godine (i više) da profilirate osobu koja bi se danas mogla nametnuti Milanu Bandiću i ostalima?

Nije, jer smo uspjeli u promjeni unutar stranke i izboru vodstva i novog predsjednika stranke. Nove okolnosti dale su nam mogućnost više opcija.

Ukoliko podržite Mrak Taritaš, a ona izgubi na izborima, neće li to biti dvostruki poraz SDP-a u glavnom gradu i dovoljan razlog da se traži smjena Davora Bernardića?

Neće biti, jer građani biraju direktno osobu za gradonačelnika ili gradonačelnicu.

Ne razumijem, kakve to veze ima? Ukoliko nemate svog kandidata za gradonačelnika, a onaj iz manje stranke kojega podržite izgubi, nije li to dvostruki poraz?

Ima puno, jer izborni rezultat kandidata ili kandidatkinje za gradonačelnika ili gradonačelnicu prvenstveno ovisi o osobinama osobe.

Zoran Milanović je Davora Bernardića krivio za poraz na izborima 2013., iako ga je iz utrke maknuo i na njegovo mjesto postavio Rajka Ostojića. No ipak je Bernardića za sve krivio i čak ga pokušao izbaciti iz stranke. Neće li u ovom slučaju, ukoliko podržite Mrak Taritaš, a ona izgubi, za sve kriv biti upravo Bernardić. Pa ipak je on predsjednik i SDP-a i zagrebačkog SDP-a?!

Tako je bivši predsjednik pogrešno razmišljao, što je i vrijeme pokazalo.

I za kraj, HDZ u utrku ulazi s Dragom Prgometom, komentar?

Njihov izbor.