Drago Prgomet postavlja nove standarde u hrvatskoj politici i zato ga mnogi ne vole. Osobito u njegovoj stranci. Kvari im vlastiti odraz u ogledalima.

Njegova najava kako će već ovaj ponedjeljak izaći iz Sabora kako bi se isključivo posvetio borbi za mjesto gradonačelnika Zagreba nezapamćena je na našoj političkoj sceni.

Sjetimo se samo SDP-ovog kandidata sa prošlih izbora koji je bio tako uvjeren u svoju pobjedu protiv Milana Bandića da se grčevito držao i ministarske fotelje.

Nije Rajko Ostojić jedini. Ni Anka Mrak Taritaš iako uvjerava građane u svoju pobjedu, fotelju u Saboru ne napušta. Zlu ne trebalo, tih dvije tisuće eura mjesečno za radno mjesto na koje ne treba ni dolaziti, neće ni ona napustiti. Uostalom, možda joj je to upravo savjetovao Rajko na ovim pregovorima koje u ime SDP-a s njome vodi. I na kojima tobože pričaju samo o projektima kada su čuli da javnost  baš i nije dobro primila njihovu podjelu fotelja.

No, odluka Drage Prgometa da napusti lagodno mjesto u Saboru nije toliko poruka bolna poput šamara njegovim glavnim političkim konkurentima koliko njegovim stranačkim prijateljima.

Glasno i jasno im je ovih dana poručio kako nitko ne treba sjediti na dvije stolice i kako trebaju odabrati između one u Saboru i one u Gradu.

I što će sada odlučiti potpredsjednik Sabora Milijan Brkić koji je još ovaj tjedan sebe vidio kao nositelja liste HDZ-a za Gradsku skupštinu?

Što će odlučiti predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, ali i tajnik Ivan Ćelić? I njih dvojica nerijetko napuštaju sjednice Gradske skupštine da bi osiguravali kvorum u Saboru.

Ako Prgomet ostane dosljedan svojim najavama, na listi HDZ-a ne bi smio biti nitko tko si čuva rezervnu poziciju.

Ako lista takva doista i bude, to će biti veliki izazov i svim konkurentskim listama. Izazov kojemu trenutno jedino može odgovoriti Sandra Švaljek. Ni ona nema rezervnih pozicija.

Čak i Milan Bandić ima svoje mjesto koje si čuva u Saboru. Unosnu i lagodnu stolicu u Saboru čuvaju i Mostov Marko Sladoljev i Ivan Pernar.

A sada im je svima Sakupljač gelera poručio da prestanu skupljati stolice. I onda glume kako im je iskreno stalo do birača i Zagreba.

Zagreb zaslužuje i gradonačelnika i gradske zastupnike koji će njegovim građanima biti posvećeni sve svoje radno vrijeme. Pa i više od toga, ako treba.

Što bi Bandić rekao, Zagreb treba gradonačelnika koji će za njega raditi 365 dana u godini. A ne malo malo putovati do Rima.