Građanska inicijativa "I mene se pita"

Na rasporedu je 50. sjednica Gradske skupštine, a gradske zastupnike ispred Starogradske vijećnice dočekali su članovi Građanske inicijative “I mene se pita” koji se protive Bandićevom prijedlogu da se u Skupštini od idućeg mandata osigura 6 mjesta predstavnicima nacionalnih manjina, tri srpskoj, dva bošnjačkoj te jedno albanskoj.

Članovi Inicijative smatraju da Bandić to čini samo kako bi si osigurao većinu u Skupštini nakon svibanjskih izbora te podsjećaju na Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji propisuje davanje mjesta manjinama u predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave samo ako ih u određenoj jedinici ima 5 ili više posto, što u Zagrebu nije slučaj.

Novinarima su se obratili predsjednik Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj  Nenad Vlahović te saborski zastupnik Željko Glasnović.

– Ovo je čista politička prostitucija, ovo je dokaz da je Hrvatska totalno poremećena i da je većina Hrvata izgubila duhovnu  inteligenciju i moralni instinkt. Sa čijom se lovom razbacuju Bandić i njegovi ortaci, Hrvatskih poreznika?! – kategoričan je bio general Glasnović dodavši kako se u Zagrebu ne rješavaju ključne stvari, poput reciklaže, povrata imovine oduzete 1945. ili grafita te da je ovo samo dimna zavjesa za nered i nerad.

Nenad Vlahović, pak, upozorio je da bi davanje mjesta u Skupštini manjinama u Zagrebu moglo na istu ideju potaknuti i druge jedinice lokalne samouprave u kojima, kao i u glavnom gradu, ima manje od 5 posto pripadnika određene manjine.

No prosvjed nije ni bio potreban obzirom da je većina gradskih zastupnika protiv ovog Bandićevog prijedloga. HDZ-ovci su protiv njega jer ga smatraju predizbornim, SDP-ovci jer će se na taj način samo produbiti jaz između većinskog hrvatskog naroda i manjina, Sandra Švaljek jer smatra da se izborom u manjinskoj kvoti pripadnike manjina izdvaja i stigmatizira, i tako dalje.