Milan Bandić

Ništa od nacionalnih manjina u Gradskoj skupštini. Gradonačelnik Milan Bandić s dnevnog je reda današnje sjednice povukao prijedlog izmjena i dopuna Statuta Grada Zagreba kojim bi, da  je prijedlog prošao, od idućeg saziva nacionalne manjine imale zajamčenih 6 mjesta u gradskom parlamentu, i to tri pripadnici srpske manjine, dva bošnjačke i jedno albanske nacionalne manjine.

Bandić je prijedlog povukao jer je vidio da mu ga nitko od zastupnika neće podržati, ni oporbenjaci iz SDP-a, HNS-a i drugih stranaka ni (dojučerašnji) partneri iz HDZ-a.

– Moram vam reći da nikada nisam bio tužniji, razočaraniji i nesretniji. Imao sam najpošteniju namjeru, da prvi u Hrvatskoj to napravimo. Manjine nisu problem već rješenje i bogatstvo. Razočaran, tužan, isprika manjincima, ali nisam odustao – rekao je, između ostaloga, gradonačelnik Milan Bandić, a nakon toga s dnevnog skupštinskog reda povukao prijedlog izmjena i dopuna Statuta.

Naravno, nije Bandić ostao dužan skupštinarima pa podrugljivo rekao da kada previše ideš ulijevo, dospiješ desno, a kada ideš previše udesno, dođeš lijevo.

Podsjetimo, protiv tog njegovog prijedloga bili su svi. HDZ je Bandića prozivao da na taj način kupuje glasove manjina, SDP da tako samo produbljuje jaz između većinskog hrvatskog naroda i manjina, a prije sjednice održan je ispred Starogradske vijećnice i prosvjed Građanske inicijative “I mene se pita” čiji su se članovi žestoko usprotivili ovom Bandićevom prijedlogu nazvavši ga kupovanjem većine u budućem sazivu Skupštine.

Svi su za smanjenje prireza, no nitko neće podržati SDP-ov amandman kojim se to predlaže

HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Drago Prgomet najavio je smanjenje prireza u Zagrebu, i to kao nastavak porezne politike Vlade kojoj je cilj rasterećenje građana. Slično je još koncem prošle godine najavila i HNS-ova kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš, no ni jedna od te dvije stranke neće podržati SDP-ov amandman kojim se predlaže smanjenje prireza za dva posto, sa sadašnjih 18 na 16 posto.

I jedni i drugi, i HDZ-ovci i HNS-ovci pravdaju se da tako važnu odluku ne žele donositi ad hoc, bez analize i pripreme, bez plana i strategije. Prvi zagrebački HDZ-ovac Andrija Mikulić tvrdi da će oni ići sa vlastitim prijedlogom, koji bi, prema svemu sudeći, trebao biti bolji od ovog SDP-ovog. Kada će s tim prijedlogom, nije precizirao. Sličnog su, dakle, stava i u HNS-u, a potaknuti ih na podržavanje SDP-ovog amandmana izgleda ne može ni moguća SDP-ova podrška njihovoj gradonačelničkoj kandidatkinji.