Da se bliže parlamentarni izbori osjetilo se u srijedu i na posljednjemu aktualnom prijepodnevu ovoga saziva Sabora, tijekom kojega je u nekoliko navrata “zaiskrilo” između HDZ-ovih zastupnika i premijera Zorana Milanovića.

HDZ-ov zastupnik Željko Reiner upozorio je da se Vlada “predizborno hvali” rastom BDP-a od 1,2 posto i “stvara dojam da je to krunski dokaz da je Hrvatska izašla iz recesije, da je zavladalo opće blagostanje, da teče med i mlijeko”.

Premijera je upitao kako se u te najave uklapa visoka zaduženost privatnog sektora, koji je, kaže, zaduženiji nego u Grčkoj.

“Kako se u to uklapa službeni podatak da je skoro svaki drugi samac stariji od 50 godina u Hrvatskoj na rubu gladi, da se svaki četvrti hrvatski građanin stariji od 60 godina smatra siromašnim a prema izvješću Ujedinjenih naroda i Svjetske banke na 61. mjestu smo od 96 država po lošoj kvaliteti života starijih građana”, upitao je Reiner, na što ga je Milanović optužio da napada Vladu netočnim podacima, “baš kao i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko”.

“Vi sad to nastavljate raditi i čitate cijeli niz netočnih podataka i nije vam neugodno”, kazao je Milanović i “poučio” zastupnika da izlazak iz recesije dokazuje činjenica da je Hrvatska u plusu tri uzastopna kvartala.

Naveo je kako je u plusu i platna bilanca Hrvatske te kako je “robna razmjena još uvijek u minusu, ali sve manje”.

“Ta važna promjena se dogodila za mandata moje vlade, naše vlade, hrvatske vlade, narodne vlade, domoljubne vlade, jer domoljublje nisu konzultacije u Klagenfurtu s bankarima. To se promijenilo i to se sada neće moći zaustaviti”, poručio je Milanović.

HDZ je optužio za stvaranje atmosfere straha. “Vidim da se očajnički borite za neki prostor, da nekoga preplašite da utjerate strah u kosti, razbijanje ćiriličnih ploča više ne prolazi, odvrtanje ventila na plinskim bocama više ne prolazi, dakle sada smo došli na prostor činjenica, naravno i emocija. Vi pothranjujete najniže emocije, plašite ljude nekakvim grčkim scenarijem”, ustvrdio je Milanović.

Podsjetio je i na Karamarkovu izjavu da je Hrvatska “dok se cijela Europa bavila Grčkom, bila u mišjoj rupi i nitko je nije spominjao”.

“Ja već četiri dana pokušavam s timom suradnika, ne gase se svjetla, rekonstruirati logiku i racio te izjave. Što to znači? Da je Hrvatska trebala imati svoju trojku, svoje financijske žandare ili možda ne znači ništa, kao i ovo što ste sada rekli”, rekao je Milanović.

“U Hrvatskoj su svi financijski pokazatelji u ovom trenutku pozitivni. Hrvatska raste, nezaustavljivo i održivo, bilo vama pravo ili krivo”, poručio je HDZ-ovu zastupniku.

Nezadovoljan odgovorom, Reiner je Milanoviću uzvratio podsjećanjem na SDP-ove krilatice iz izborne kampanje 2011.

“Vaša krilatica ‘Život, a ne život na dug’: vi ste povećali javni dug sa 63 posto na skoro 90 posto. To je brojka koju ne možete osporiti. Vaša krilatica ‘Naš posao je osigurati vama posao’: u Hrvatskoj je najmanje radnih mjesta ikada. Nije istina da zaposlenost raste, to pokazuju podaci, iako se nezaposlenost smanjuje. Vaša krilatica, ‘u plusu tri plaće, a ne u minusu da se plače’: imate blokiranih 320 tisuća građana, njihov broj i ukupni dug rastu. Vaša krilatica ‘Izvozimo ideje, a ne hrvatsku mladost’: desetci tisuća mladih napuštaju Hrvatsku, više nego ikada u novijoj hrvatskoj povijesti. Nemojmo pričati neistine, svjetski ekonomski forum je jasno Hrvatsku rangirao kao šestu od 144 svjetske države, u društvu s Libijom”, podsjetio je Reiner.

Milanović se u nekoliko navrata poslužio i geslom koalicije koju predvodi njegova stranka, “Hrvatska raste, nema povratka na staro”.

Njome se poslužio i u odgovoru Nevenki Bečić (HGS), koja ga je upitala namjerava li Vlada izjednačiti visinu najamnine koju primaju vlasnici privatnih stanova onom po kojoj država iznajmljuje stanove u svom vlasništvu.

Milanović je priznao da je riječ o problemu na kojem je država zakazala te ocijenio da će se to pitanje lakše riješiti u narednom periodu, uz gospodarski rast.

“U razdoblju koje je pred nama, a koje će biti sigurno lakše i plodnije nego ovo iza nas, u kojem Hrvatska raste i nema povratka na staro, Vlada će imati odgovornost da zaštiti interese i vlasnika. Tu ste vi tehnički u pravu, ali i ljudi koji su neaktivnošću, sebičnošću, nemarom, a nagledali smo se tog nemara od bivših vlada i kad su u pitanju ‘švicarci’, po filozofiji – lako ćemo, to će netko drugi riješiti”, rekao je Milanović.

(Hina)