Načelnik stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić potvrdio je u srijedu da su prema Ježevu, Sisku i Kutini krenula tri autobusa s izbjeglicama.

“Ekipe za prihvat izbjeglica za sada dobro odrađuju posao, a mogu prihvatiti i zbrinuti onoliki broj izbjeglica koliko ih je u stanju MUP obraditi”, rekao je Kelić te dodao da se ne isključuje mogućnost otvaranja novih prihvatnih centara duž granice sa Srbijom ukoliko izbjeglice krenu primjerice prema Bajkovu ili Iloku.

Glasnogovornica Hrvatskog crvenog križa (HCK) Katarina Zorić u izjavi novinarima istaknula je da su djelatnici HCK-a i volonteri u Tovarniku od ranih jutarnjih sati te da su dosada izbjeglicama podijelili nešto više od 1000 litara vode, 300 kilograma konzervi i brojne pakete s higijenskim potrepštinama kao što su vlažne maramice, pelene i slično.

Među izbjeglicama puno male djece

“Naši timovi za prvu pomoć pružaju prvu pomoć umornim i iscrpljenim izbjeglicama, a to čine i djelatnici Hitne pomoći”, rekla je Zorić dodavši da se akcija provodi koordinirano i protiče u najboljem redu. Potvrdila je da se među izbjeglicama nalazi velik broj male djece.

Prema neslužbenim informacijama izbjeglice prihvaćene u Tovarniku dolaze iz Sirije, Afganistana, Iraka i još nekih bliskoistočnih zemalja.

Nakon mađarske odluke o zatvaranju granice prema Srbiji, srbijanske vlasti su odlučile autobuse s izbjeglicama preusmjeravati prema Hrvatskoj.

Izbjeglice dolaze na način da ih autobusi srbijanskih prijevoznika iskrcavaju na oko dva kilometra do državne granice Republike Hrvatske na Tovarnik, gdje dobiju naputak da se mimo ceste kroz polja kukuruza upute prema Hrvatskoj. S hrvatske strane hrvatska granična policija uočene izbjeglice pokupi i dovozi u Tovarnik. Prve izbjeglice hrvatska policija vidjela je na hrvatskoj strani granice jutros negdje iza 6 sati.

Glavni registracijski centar u Ježevu

MUP je ranije izvijestio da se “u skladu s utvrđenim standardnim operativnim postupcima, utemeljenim na međunarodnom i EU pravu te nacionalnom zakonodavstvu, u nadležnoj policijskoj postaji, odnosno policijskoj upravi”, provodi postupak prvih sigurnosnih mjera i prihvata te pružanja prvog dijela medicinske pomoći.

Nakon navedenih mjera, migranti će se prevesti u glavni registracijski centar organiziran u Prihvatnom centru Ježevo, prioritetno ranjive skupine – djeca bez pratnje, obitelji s djecom, i trudnice, a zatim i ostali migrante.

“Tijekom registracije pružit će im se daljnja liječnička pomoć, kao i druga pomoć te nakon obavljenih razgovora s migrantima, možebitnim iskazanim namjerama za traženjem međunarodne zaštite, zdravstvenom stanju itd., migrante će se prevoziti u smještajne kapacitete predviđene u tu svrhu. Tražitelje azila smještat će se u odgovarajuća prihvatilišta za tražitelje azila, a ostale u postojeće objekte, gdje će im se pružiti daljnja skrb”, kažu u MUP-u.

(Hina)