Moguća trasa kretanja izbjeglica kroz Hrvatsku od Tovarnika i dalje zapadno prema Vinkovcima, uz prugu, nema minski sumnjivog prostora, a jedino je minirana šuma Đeletovci, doznaje se u Hrvatskom centru za razminiravanje (HCR).

Ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec izjavio je Hini da će i ta šuma biti razminirana ove godine te da HCR i MUP koordinirano rade na tome da se linija kretanja migranata ne prepusti slučaju, odnosno da se izbjegnu stradavanja u minskim poljima.

Njegov pomoćnik Miljenko Vahtarić naglasio je da je Virovitičko-podravska županija prošle godine potpuno isključena s minskih karata, jer je posao razminiranja završen te da se na internetskim stranicama HCR-a objavljuju tjedno ažurirane karte minski sumnjivog prostora cijele Hrvatske.

“Te karte su javno dostupne i slobodne za objavu svim medijima. Nama je važno da se spriječe stradavanja i objavljujemo točno stanje miniranosti cijele Hrvatske, jer samo tako možemo očekivati da će ljudi znati koja mjesta treba izbjegavati, kako u Vukovarsko-srijemskoj županiji tako i drugim mjestima prema zapadu, gdje se očekuje kretanje izbjeglica, rekao je Vahtarić.

Međutim, treba naglasiti da su minska polja obilježena i na samom terenu. U Hrvatskoj je i sada preko 12.000 tabli s upozorenjima te i do migranata treba doći informacija da table trebaju uzimati vrlo ozbiljno.

Srećom, velika crvena zona na kartama južno od Vinkovaca i Mirkovca je razminirana, ali u tijeku je završna analiza nakon koje se tek može isključiti iz minski sumnjivog prostora, kaže Vahtarić. Dodaje da su u tijeku završni radovi šumskog područja Đeletovci i Stari Jankovci te da radovi traju i na dva projekta uz granicu sa Srbijom, na dva šumska područja koja su prošle godine bila poplavljena, u općinama Vrbanja i Njemci.

(Hina)