HNS-SDP

Od danas je i službeno, HNS i SDP potpisali su koaliciju o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u Zagrebu, i to na sve četiri razine. Anka Mrak Taritaš kandidatkinja je za gradonačelnicu i nositeljica liste za Gradsku skupštinu dok će te dvije stranke zajedničke liste imati i na razini vijeća četvrti i mjesnih odbora.

Koalicijski sporazum potpisali su čelnici dvije stranke, Ivan Vrdoljak i Davor Bernardić te čelnici gradskih organizacija HNS-a i SDP-a, Anka Mrak Taritaš i Saša Molan.

Ukoliko Anka Mrak Taritaš postane gradonačelnicom Zagreba, SDP će imati jednog njenog zamjenika dok će drugi biti nestranački, a o njemu će se dvije stranke dogovoriti. Ako i u Skupštini ostvare dobar rezultat, predsjedničko mjesto pripasti će SDP-u, kao i većina mandata. Ukoliko osvoje 17 mandata, 5 će ih pripasti HNS-u, a ako ih osvoje 22, čak 8 dobiti će HNS. Podsjetimo, u aktualnom sazivu gradskog parlamenta, HNS ima dva zastupnika.

O Zagrebačkom holdingu odnosno raspodjeli fotelja u Upravi gradske mega-tvrtke nisu razgovarali, rekla je Anka Mrak Taritaš.

– Tamo negdje davne 2000. godine u Zagrebu su se dogodile promjene i promjene nije bilo do 2017. Ja sam duboko uvjerena da je 2017. godina promjena, a do promjena možemo doći zajedno. I zato nas vidite da zajedno sjedimo, zato u ovom Sporazumu ima niz programa jer o čemu smo se dogovarali? Dogovarali smo se o tome kako donijeti promjene u Grad Zagreb i kako ih provesti u naredne 4 godine – rekla je Anka Mrak Taritaš te dodala kako ona, njen tim i partneri im Zagreb žele vratiti Zagrepčanima.

– O Zagrebu trebaju odlučivati Zagrepčani, oni već jako dugo ne odlučuju, odlučuje se negdje drugdje. Oni ne odlučuju o novcima koji se uplaćuju u Proračun, a mi želimo da građani odlučuju o Zagrebu i kakav on mora biti – naglasila je HNS ova kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu.

Davor Bernardić kritizirao je aktualnu nacionalnu vlast HDZ-a i MOST-a rekavši da do sada nisu ponudili ništa osim osnivanja raznoraznih povjerenstava, a onda se nadovezao s nužnošću promjena koje, kažu, počinju u Zagrebu.

– Zato je naš zajednički zadatak ovdje, u Zagrebu, ponuditi promjene građanima Zagreba kako bi Zagreb postao motor razvoja cijele Hrvatske, a Zagreb i Zagrebačka županija najrazvijenije urbano područje u Hrvatske – rekao je Bernrdić i dodao kako je govorio da je SDP spreman napraviti korak unatrag, a to je korak u interesu građana Zagreba, odnosno, taj korak su promjene.

Ivan Vrdoljak rekao je, pak, kako 70 posto građana Zagreba želi promjene i da je upravo Anka Mrak Taritaš prvo lice tih promjena.

Hoće li se i HSU naći u toj koaliciji, tek ćemo vidjeti. Kako saznajemo, Silvano Hrelja nije baš odviše zainteresiran za koaliciju s obzirom da mu se u Skupštini nudi samo jedan mandat, no Anka Mrak Taritaš rekla je da će uskoro i s njima biti potpisan sličan Sporazum u Zagrebu. Podsjetimo, HNS i HSU nedavno su oformili zajednički klub zastupnika u Skupštini, a tada je bilo rečeno da će, vjerojatno, zajedno i na lokalne izbore.