Izbjeglice i dalje gotovo svakog trenutka pristižu u Tovarnik, gdje se provode prve sigurnosne mjere i prihvat migranata, odakle ih se upućuje prema Ježevu, gdje je prvi autobus stigao nešto prije 16 sati.

Prema posljednjim obrađenim podacima MUP-a ukupno 373 izbjeglice, od čega 225 muškaraca, 75 žena i 73 djece, primljene su do 14 sati u policijskoj postaji u Tovarniku. S obzirom na dinamiku njihova dolaska u Tovarniku ih je već i mnogo više, no točan broj nije moguće procijeniti.

U policiji ističu da su tijekom poslijepodneva u tri autobusa prema glavnom registracijskom centru u Ježevo upućene 163 osobe. Oko 13.30 sati jedna obitelj je kolima Hitne medicinske pomoći prevezena u Opću županijsku bolnicu Vukovar, zbog problema žene u trudnoći, izvijestila je policija.

Moguća otvaranja novih prihvatnih centara

Načelnik stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić kazao je da ekipe za prihvat izbjeglica za sada dobro odrađuju posao. “Mogu prihvatiti i zbrinuti onoliki broj izbjeglica koliko ih je u stanju MUP obraditi”, rekao je Kelić te dodao da se ne isključuje mogućnost otvaranja novih prihvatnih centara duž granice sa Srbijom ukoliko izbjeglice krenu primjerice prema Bajkovu ili Iloku.

Glasnogovornica Hrvatskog crvenog križa (HCK) Katarina Zorić u izjavi novinarima istaknula je da su djelatnici HCK-a i volonteri u Tovarniku od ranih jutarnjih sati te da su dosada izbjeglicama podijelili nešto više od 1000 litara vode, 300 kilograma konzervi i brojne pakete s higijenskim potrepštinama kao što su vlažne maramice, pelene i slično.

“Naši timovi za prvu pomoć pružaju prvu pomoć umornim i iscrpljenim izbjeglicama, a to čine i djelatnici Hitne pomoći”, rekla je Zorić dodavši da se akcija provodi koordinirano i protiče u najboljem redu. Potvrdila je da se među izbjeglicama nalazi velik broj male djece.

Svim poslovima vezano za pomoć izbjeglicama trenutno rukovodi MUP, a tek kada izbjeglice koje uđu u Hrvatsku budu i registrirane, odnosno ukoliko počne procedura traženja azila one ulaze i u sustav socijalne skrbi, ističu u Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Sirijski liječnik iz Tovarnika tumač za izbjeglice

Liječnik u zdravstvenoj ambulanti u Tovarniku dr. Shoukry Nizar, Sirijac iz grada Alepa koji je oženjen Hrvaticom i smatra se Hrvatom, stavio se na raspolaganje hrvatskoj policiji kao tumač u razgovoru s izbjeglicama koje stižu u Hrvatsku.

Dr. Nizar je u srijedu u Tovarniku novinarima izjavio da je sve ovo što se događa tužno i da se tako nešto može dogoditi svakome. “Gledam žene i djecu kako hodaju gladni, spavaju vani u nemogućim uvjetima i svaki čovjek mora reagirati na humani način”, rekao je dr. Nizar. Pohvalio je rad hrvatske policije koja je “napravila veliki posao s izbjeglicama i pružila im toliko potreban mir”.

“Izbjeglicama sam rekao da ih ovdje u Hrvatskoj dočekuju kao ljude, bez nasilja, da dolaze u krasnu zemlju s divnim ljudima”, rekao je novinarima dr. Nizar, koji u ambulanti u Tovarniku radi već tri i pol godine.

Dr. Nizar je potvrdio da se uz Sirijce, Afganistance i Iračane nalazi i određeni broj ljudi koji ne govori arapski jezik, pa pretpostavlja da je riječ o osobama iz Albanije ili s Kosova.

Glavni registracijski centar u Ježevu

MUP je ranije izvijestio da se “u skladu s utvrđenim standardnim operativnim postupcima, utemeljenim na međunarodnom i EU pravu te nacionalnom zakonodavstvu, u nadležnoj policijskoj postaji, odnosno policijskoj upravi”, provodi postupak prvih sigurnosnih mjera i prihvata te pružanja prvog dijela medicinske pomoći.

Nakon navedenih mjera, migranti će se prevesti u glavni registracijski centar organiziran u Prihvatnom centru Ježevo, prioritetno ranjive skupine – djeca bez pratnje, obitelji s djecom, i trudnice, a zatim i ostali migrante.

“Tijekom registracije pružit će im se daljnja liječnička pomoć, kao i druga pomoć te nakon obavljenih razgovora s migrantima, možebitnim iskazanim namjerama za traženjem međunarodne zaštite, zdravstvenom stanju itd., migrante će se prevoziti u smještajne kapacitete predviđene u tu svrhu. Tražitelje azila smještat će se u odgovarajuća prihvatilišta za tražitelje azila, a ostale u postojeće objekte, gdje će im se pružiti daljnja skrb”, kažu u MUP-u.

Nakon mađarske odluke o zatvaranju granice prema Srbiji, srbijanske vlasti su odlučile autobuse s izbjeglicama preusmjeravati prema Hrvatskoj.

Izbjeglice dolaze na način da ih autobusi srbijanskih prijevoznika iskrcavaju na oko dva kilometra do državne granice Republike Hrvatske na Tovarnik, gdje dobiju naputak da se mimo ceste kroz polja kukuruza upute prema Hrvatskoj. S hrvatske strane hrvatska granična policija uočene izbjeglice pokupi i dovozi u Tovarnik. Prve izbjeglice hrvatska policija vidjela je na hrvatskoj strani granice jutros negdje iza 6 sati.

(Hina)