Tomislav Tomašević, izvor: Facebook

Ovotjedna jutarnja druženja zaključujemo s “najfriškijim” kandidatom za zagrebačkog gradonačelnika, Tomislavom Tomaševićem iz Inicijative “Zagreb je NAŠ!”, koji je svoju kandidaturu objavio prije nekoliko dana, i to na Trnjanskoj Savici, simbolu građanskog otpora samovolji aktualnog gradonačelnika Milana Bandića.

Predstavite nam se, tko je Tomislav Tomašević?

Aktivist u raznim borbama za javni interes u posljednjih 20 godina. U Zagrebu je to borba protiv uništavanja tvornice Kamensko, pomoć stanarima urušene Kupske ulice, borba protiv izgradnje spalionice otpada u Resniku, a najpoznatija je borba protiv devastacije Cvjetnog trga i Varšavske ulice. Svojevremeno predsjednik krovne organizacije mladih u Hrvatskoj (Mreža mladih Hrvatske) te najveće udruge za zaštitu okoliša u Hrvatskoj (Zelena akcija). Završio preddiplomski i diplomski studij politologije na Sveučilištu u Zagrebu te magistrirao okoliš, društvo i razvoj na Sveučilištu Cambridge u UK. Istraživač i stručnjak na temama politike za mlade, zaštite okoliša, održivog razvoja i komunalnih usluga koji trenutno radi u Institutu za političku ekologiju. Borbenost i znanje su glavne kvalitete s kojima ulazim u gradonačelničku utrku.

Kandidaturu ste objavili na Savici, simboličnom mjestu otpora građana politici aktualnog gradonačelnika Milana Bandića?

Park Trnjanska Savica je postala simboličko mjesto koje zaslužuje da dobije spomenik aktivnim građanima. Naime, građani Savice su se aktivirali i uspjeli prosvjedima i sudskim putem pobijediti gradonačelnika koji je protivno volji 77 % građana Savice forsirao gradnju crkve u parku. Drago mi je da se građanski otpor ekonomskim i političkim moćnicima širi po gradskim kvartovima. Budući da sam i sam sudjelovao kao aktivist u sličnim borbama za javni interes u Zagrebu, najprirodnije je bilo da kandidaturu za gradonačelnika Zagreba istaknem na tom mjestu.

Koji su Vam prioriteti za Zagreb?

Imam 4 prioriteta za Zagreb:

–  Kvalitetne i jeftine komunalne usluge (od vodoopskrbe, javnog prijevoza do odvoza otpada) te borba protiv daljnje privatizacije komunalnih usluga budući da na primjeru privatizacije pročiščavanja otpadnih voda u Zagrebu jasno možemo vidjeti da taj model donosi profit pojedincima, a građanima više račune,

– Vrhunske i svima dostupne javne usluge (od vrtića do škola, od bolnica do staračkih domova),

– Uspostavljanje modela za suodlučivanje građana o prostornom planiranju i trošenju proračunskog novca, posebice na razini gradskih četvrti,

– Povećanje zaposlenosti, posebice mladih, kroz zelenu industrijalizaciju, zelene javne nabavu u gradskim ustanovama te razvoj društvenog poduzetništva.

Zagreb je NAŠ!, izvor: Facebook

Kandidati (ili kandidatkinje) za zamjenike i zamjenice?

Zamjenici/e će uskoro biti predstavljeni/e javnosti jer je u tijeku procedura glasanja unutar platforme.

Što očekujete od izbora, kakav rezultat, s obzirom na velik broj kandidata svih opcija?

Očekujem dobar izborni rezultat i smatram da bih bio dobar gradonačelnik Zagreba. Imam 15-godišnje iskustvo bavljenja gradskim temama i borbe za javni interes te znanje za upravljanje gradom stečeno obrazovanjem o urbanom održivom razvoju.

Je li bilo nesuglasica u Inicijativi prilikom Vašeg izbora za gradonačelničkog kandidata – s obzirom da vam je dugo trebalo da Vas se istakne?

Nije bilo nesuglasica. Krenuli smo s javnim djelovanjem platforme u veljači i htjeli smo prvo komunicirati brojnost i raznolikost ljudi koji su uključeni u platformu – znanstvenice, društveni poduzetnici, odgajateljice u vrtiću, kulturnjaci te aktivisti poput mene.

Koalicije?

Javnosti je već poznato da sa strankom “ZA GRAD” izlazimo na izbore na svim razinama vlasti. Razgovara se još sa nekoliko progresivnih stranaka koje se nisu kompromitirale u suradnji s Bandićem i strankama koje su ga 16 godina održavale na vlasti (SDP, HDZ, HNS i HSLS).

I riječ za kraj?

Zagreb je NAŠ! i pripada svima koji u njemu žive i rade, a ne političkim i ekonomskim moćnicima. Pozivamo sve građane koji se slažu sa našim proglasom http://www.zagrebjenas.hr/programska-nacela/ da nam se pridruže što mogu učiniti na ovaj način http://www.zagrebjenas.hr/ukljuci-se