Da njihovo postojanje nije Zakonom propisano, u Zagrebu vjerojatno više ne bi bilo ni jedne jedine javne telefonske govornice, smatraju gradski HSLS-ovci koji su na konferenciji za medije upozorili na sve manje telefonskih govornica u glavnom hrvatskom gradu te na katastrofalno stanje postojećih.

– Hrvatski telekom, kompanija koja je prošle godine ostvarila 7 milijardi kuna prihoda, prije nekoliko tjedana krenula je s demontažom postojećih javnih telefonskih govornica u Zagrebu, kojih je s krajem 2016. godine bilo gotovo tisuću. Na koncu će ih u cijelom Zagrebu ostati svega 526, koliko propisuje Zakon – upozorio je HSLS-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Alen Ostojić.

Podjednako je, smatra Ostojić, za to stanje kriv i gradonačelnik Milan Bandić koji, zajedno s čelnim ljudima Hrvatskog telekoma, ignorira potrebe građana i turista. Napominje da bi dio telefonskih govornica, sukladno Zakonu, trebalo ostaviti kakve jesu, ali ih urediti, dotjerati, a dio ih pretvoriti u multimedijalne govornice kakve već imaju gradovi zapadnoeuropskih zemalja.

– Ponovno postavljamo pitanje – kada će se krenuti ponuditi ta nova generacija govornica, ti digitalni multimedijalni kiosci, kako ih se zove u svijetu. Beč, Pariz, New York, evo, London je upravo ove godine krenuo u postavljanje tih multimedijalnih digitalnih govornica, a uz svaku će zasaditi i jedno stablo kao poruku potrebe čistog okoliša – istaknuo je Ostojić.

Podsjeća i da je na aktualnom skupštinskom satu u prosincu prošle godine predložio gradonačelniku Bandiću da popije kavu s direktorom Hrvatskog telekoma i pita ga kada će krenuti s postavljanjem novih govornica, što ovaj nije učinio.

Zaključuje Ostojić na kraju kako Hrvatski telekom nije jedini operater koji pruža telefonske usluge, pa ako njemu nije u interesu postavljanje takvih govornica, zašto to ne prepusti nekom drugom operateru. To bi, predlaže, mogao biti zajednički poduhvat Grada Zagreba, inovatora i nekog od telekomunikacijskih operatera.