Hrvatski filmski savez, korisnik zgrade u kojoj se nalazi i kino Tuškanac, u ponedjeljak je medijima poslao dramatično pismo u kojem, između ostaloga, stoji da je kultno zagrebačko kino, jedno od posljednjih “staroga kova”, pred zatvaranjem, a da bi zgrada u kojoj se nalazi mogla biti prenamjenjena u luksuzni hotel. Izgleda da ništa od toga nije točno, barem ako je vjerovati pročelniku Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivici Lovriću koji se oglasio po tom pitanju i rekao da sve što su u HFS-u napisali – nije istina.

Hrvatski filmski savez za četvrtak je čak najavio i prosvjednu akciju “Daj mi kino 2”, nazvanu po sličnoj (“Daj mi kino”) kojom se spašavalo kino Europa. Izgleda da ona na kraju neće biti potrebna jer od zatvaranja Tuškanca, iseljavanja Hrvatskog filmskog saveza iz zgrade te njene prenamjene neće biti ništa. Dopis resornog pročelnika Lovrića prenosimo u cijelosti:

– Ponukani netočnim natpisima u medijima, a vezanim uz objavu inicijative „Daj mi kino 2“ koju je pokrenuo Hrvatski filmski savez izviješčujemo vas kako je navedena Udruga korisnik kina Tuškanac temeljem ugovora potpisanog 2005. godine na neodređeno vrijeme.

Nadalje, aktivnosti Hrvatskog filmskog saveza svih ovih godina financiraju se iz proračuna Grada Zagreba, točnije sukladno Programu javnih potreba u kulturi, što se nastavilo i u 2017. godini i potvrđuje da rad Hrvatskog filmskog saveza nikada nije doveden u pitanje.

Grad Zagreb sačuvao je kino Europa i kino Tuškanac u njihovoj temeljnoj namjeni, obnovio ljetnu pozornicu Tuškanac, a uskoro građanima vraća i Kinoteku što dovoljno govori o skrbi ove gradske uprave za hrvatsku kinotečnu baštinu i zagrebačke kino dvorane.

Iz sveg navedenog ostaje nejasno zašto je Hrvatski filmski savez pokrenuo akciju pod nazivom „Daj mi kino 2“ u sklopu koje su iznesene netočne informacije. Ne želimo ni pomisliti da navedena akcija kojom se obmanjuju i dezinformiraju građani ima veze s nekom od političkih opcija u Gradu Zagrebu – stoji u u dopisu pročelnika GU za obrazovanje, kulturu i sport Ivice Lovrića.