Sajam filma, koji se održava prvi put u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača (udruga Kino mreža), Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Art-kina Croatia iz Rijeke otvoren je u srijedu u ovom riječkom kinu, a njegov je cilj utjecanje na izgradnju platforme za prijenos informacija, znanja i vještina predstavnicima neovisnih hrvatskih kina.

Predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača Hrvoje Laurenta izrazio je nadu da će susret postati tradicionalno okupljalište i središnje mjesto susreta kinoprikazivača, distributera te promocije programa i filmova. “Očekujemo da se ovdje razmjenjuju stečena iskustva te da se razgovara o onome što nas čeka u budućnosti”, rekao je. Sajam je namijenjen filmskim profesionalcima, kinoprikazivačima, distributerima i producentima, a program se sastoji od okruglih stolova, radionica i pojedinačnih susreta.

“Udružili smo se da bismo bolje surađivali. Ostvarili smo mnogo u prvih 10 mjeseci djelovanja, sudjelovali na predstavljanjima u inozemstvu a već sad imamo pozive za predstavljanje naše mreže na pet mjesta u inozemstvu do kraja godine”, istaknuo je Laurenta.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel osvrnuo se na utemeljenje i djelovanje riječkoga Art-kina. “Kad je kino otvoreno 2008. godine činilo se da će multipleks kina posve prevladati, a manja i neovisna kina se ugasiti”, rekao je.

“Pokazalo se da je to bio uspješan potez, da gledatelja ovakvih filmova ima pa je svake godine sve više gledatelja u Art-kinu. Osim toga, danas djeluje znatno više neovisnih kina nego tada”, kazao je Obersnel.

Nakon otvaranja održan je okrugli stol “Digitalizacija, prikazivači i distributeri u novoj digitalnoj eri” o pozitivnim učincima digitalizacije neovisnih kino-dvorana te izazovima koje je digitalizacija postavila pred kinoprikazivače na kojemu su sudjelovali predstavnici distributerskih tvrtki, Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača i HAVC-a.

Najvećim problemom u poslovanju vezanom uz distribuciju i prikazivanje filmova Igor Rakonić iz distributerske tvrtke Discovery ocijenio je piratsko širenje filmova i nelegalno skidanje s internetskih servisa, a s njim su se složili i drugi sudionici skupa. Na taj se način gubi mnogo novca te je potrebno od zakonodavaca tražiti da se pokušaju spriječiti takve aktivnosti, kazao je.

Istaknut je problem kasne distribucije filmova, koji bi mogli ostvariti mnogo bolje rezultate u kinima kad bi na programu bili pravovremeno, a distributeri su kazali da se to događa zbog niza poslovnih okolnosti. Ivor Šiber iz distributerske tvrtke 2i Film naveo je da bi bi se mnogo više atraktivnijih filmova moglo prikazivati u mreži neovisnih kina, ako bi distributeri na vrijeme dobili potvrdu zainteresiranosti dovoljnog broja kina.

Govorilo se i o distribuciji hrvatskog filma pri čemu je Rea Rajčić iz HAVC-a istaknula da se nastoji stvoriti platforma i kanalizirati različite interese kako bi svi uključeni djelovali u zajedničkom interesu za hrvatski film.

“HAVC ne može utjecati na poslovnu politiku distributera, ali može pomoći u strategiji plasmana i promocije te organiziranju premijera izvan Zagreba”, kazala je. Najavila je da do kraja godine u kina dolazi serija od pet komercijalnih hrvatskih filmova, počevši s Matanićevim “Zvizdanom”.

“To će biti prilika za testiranje kina i publike, kako bi se stvorila zajednička energija i nova jaka filmska atmosfera za domaći film”, dodala je.

Gostima Sajma predstavit će se distributerske novine osam najznačajnijih distributerskih partnera neovisnih kinoprikazivača te filmski naslovi koje planiraju u narednoj sezoni. Priredit će se radionice o mogućnostima sufinanciranja filmskih programa, o metodama razvoja publike te o unapređenju statusa pučkih otvorenih učilišta koja čine velik broj neovisnih kinoprikazivača u Hrvatskoj.

Kino mrežu osnovalo je 27 kinoprikazivača iz 24 hrvatska grada u studenom 2014., a u sklopu riječkog Sajma će se održati prva godišnja skupština. Danas mrežu čini 31 član. Cilj osnivanja mreže ojačati je položaj neovisnih kina unutar filmske djelatnosti te općenito utjecati na razvoj filmske kulture u Hrvatskoj. Namjera priređivanja Sajma utjecanje je na izgradnju platforme za prijenos informacija, znanja i vještina predstavnicima neovisnih hrvatskih kina.

Dio programa otvorit će se i za širu publiku pa je tako večeras u Art-kinu Croatia pretpremijera filma “Zvizdan” Dalibora Matanića, hrvatskog kandidata za Oscara i “europskog Oscara”. Sutra će se prikazati film pobjednik filmskog festivala u Cannesu “Dheepan” redatelja Jacquesa Audiarda, a posljednjeg dana festivala, 18. rujna, dva filma, “Cure” francuske redateljice Céline Sciamma i “Cherbourški kišobrani”.

(Hina)