Ako su ankete koje su provele dvije privatne nacionalne televizije za lokalne izbore u Zagrebu išta pokazale ili dokazale to su dvije stvari.

Prva je kako će u Zagrebu sigurno biti drugog kruga u izborima za gradonačelnika, a druga je kako u tom drugom krugu uvjerljivo pobjeđuje Sandra Švaljek.

I svejedno je tko će joj biti protivnik. Švaljek ostavlja iza sebe sa više od deset posto razlike i aktualnog gradonačelnika Milana Bandića i kandidatkinju HNS-a i SDP-a Anku Mrak Taritaš.

Bez obzira koliko uzorak u anketama bio mali, toliko velika prednost prelazi i sve granice statističke greške.

S druge strane, rezultati tih anketa koje predviđaju kako će u drugi krug ipak Milan Bandić i Anka Mrak Taritaš u okviru su te statističke greške. Kao i dva posto prednosti s kojom bi Mrak Taritaš, prema tim anketama, pobjedila Bandića u drugom krugu izbora za gradonačelnika.

Kada se još uzme u obzir kako su sve ankete koje se u Hrvatskoj rade uvijek davale više postotaka ljevici ili lijevim kandidatima nego što su oni dobivali na izborima, jasno je onda svakome kako bi sraz Milana i Anke i drugom krugu bio neizvjestan.

Bandiću je zato jedina šansa za osvajanje još jednog mandata gradonačelnika Zagreba da u drugi krug s njim uđe Mrak Taritaš. Protiv nje ima čak i dobre šanse jer su njegovi glasači discipliraniji i za izlazak na izbore motiviraniji, dok protiv Sandre Švaljek ima minimalne ili nikakve.

Zato se od objave tih anketa i pojačala negativna kampanja protiv Sandre Švaljek po društvenim mrežama. Tko plaća sve te silne lažne facebook stranice sa “alternativnim vijestima” protiv Sandre Švaljek teško je reći, ali činjenica je kako ta negativna kampanja koristi podjednako i Bandiću i Mrak Taritaš.

Ocrnjivanje Švaljek svim mogućim sredstvima odgovara i sadašnjem kandidatu koalicije HNS-a i SDP-a kao što odgovara i gradonačelniku kojeg je ta lijevo liberalna koalicija nekada podržavala.

I zato građani Zagreba u prvom krugu imaju samo jedan siguran izbor ako žele promjenu na čelu grada.

Glas za Sandru Švaljek nosi tu promjenu. Glas za Bandića ili za Anku Mrak Taritaš osigurava kontinuitet vlasti koja Zagrebom vlada zadnjih 17 godina. I nema neke razlike zaokružite li u prvom krugu Bandića ili Mrak. Rezultat će biti isti.

Bandić će vladati Zagrebom još četiri godine. U kohabitaciji sa svojim starim partnerima iz SDP-a i HNS-a kojima će rado prepustiti mjesto predsjednika Gradske skupštine.

Jedine dvije profesionalne ankete koje nisu naručile političke stranke ili sami kandidati pa ih možemo smatrati vjerodostojnim pokazuju kako će se bitka za Zagreb voditi u prvom krugu. Sandra Švaljek, Milan Bandić i Anka Mrak Taritaš su daleko iznad svih ostalih kandidata. Zato u ovom tekstu samo njih troje i spominjemo.

Iako do izbora ima još mjesec dana, razlika koju bi ostali kandidati trebali dostići je jednostavno prevelika i zato nedostižna.

A između ovih troje favorita se trenutno vodi mrtva utrka. Mogu odlučiti sitnice. A te sitnice će odrediti sudbinu Zagreba u iduće četiri godine. Hoće li glavni grad Hrvatske, kao uostalom i cijela zemlja, i dalje ostati samo plijen političkih stranaka i njihovih uhljeba ili će se građani ipak odlučiti da svoj grad vrate sebi.

A to mogu učiniti jedino ako svoj glas u prvom krugu izbora za gradonačelnicu daju nezavisnoj kandidatkinji. I pri tome mislimo na onu jedinu koja nema stranačku iskaznicu niti svoj rezervni stranački klub u Saboru.

A ne na one koje vas skupim PR-om u to pokušavaju uvjeriti.

Ako svoj grad žele uzeti građevinskom lobiju i političkim strankama i vratiti napokon građanima, Zagrepčani na izborima 21. svibnja imaju samo jedan izbor. Jedino pravo lice promjene je Sandra Švaljek. Sve ostalo je obmana.