Gradska skupština

Posljednja sjednica Gradske skupštine u ovom sazivu. Pedesetak točaka dnevnog reda, od kojih neke za gradonačelnika Milana Bandića vrlo važne, a za oporbu predizborne pa i sporne. Milijuni za najam zgrade za potrebe DV Jarun, iste one u koju je prije mjesec i nešto dana smješten dio OŠ Alojzije Stepinac s Vrbana III., izmjene Prostornog plana, zaštita zgrada od vandalskih grafita te Nagrade Grada Zagreba koju bi, između ostalih, dobiti trebao redatelj Jakov Sedlar zbog čega je sve počelo dvama prosvjedima ispred Starogradske vijećnice – jedan kao podrška Sedlaru i jedan protiv Sedlara odnosno dodjele Nagrade tom redatelju.

Branitelji, među njima i general i saborski zastupnik Željko Glasnović, oboružani hrvatskim zastavama, okupili su se u znak podrške Jakovu Sedlaru. Smatraju da kao izvrstan redatelj i veliki domoljub itekako zaslužuje tu nagradu. U konačnici, napominju, branitelji su ga i nominirali. Naglasili su i kako on, za što ga optužuje suprotna strana, nije nikakav revizionist povijesti, antisemit i slično jer upravo u ovim trenucima sa Židovima u Izraelu snima svoj novi film.

S druge strane, nekoliko metara od prosvjeda podrške, okupili su se antifašisti tražeći od skupštinara da uskrate podršku Jakovu Sedlaru. I oni su bili oboružani rekvizitima, velikim transparentom na kojem je pisalo: “Dosta je ustaštva”. U jednom trenutku, došlo je i do naguravanja pojedinih članova dvije skupine, ali na sreću, nije došlo do ozbiljnijeg incidenta.

Bogat dnevni red

Kako se radi o posljednjoj sjednici prije raspuštanja Skupštine i raspisivanja lokalnih izbora, za očekivati je burnu raspravu, osobito kada tome dodamo i da sjednica obiluje točkama oko kojih bi se i u normalnim okolnostima lomila politička koplja.

22 milijuna kuna Grad planira tijekom sljedećih 10 godina plaćati tvrtki Zagrebgradnja za najam zgrade u kojoj će biti smješten dio DV Jarun. Radi se o istoj onoj zgradi u koju je za 28 milijuna kuna ranije smješten dio OŠ Alojzije Stepinac s Vrbana III. Oporbeni zastupnici izričito su protiv toga. Kažu kako Milan Bandić, umjesto da štiti interese građana, štiti interese privatnih poduzetnika i njihovih tvrtki. Ukupno 50 milijuna kuna tijekom narednog desetljeća platit će se toj tvrtki za najam zgrade, dok se, napominju oporbenjaci, za taj novac mogla izgraditi i nova škola i novi vrtić.

Koplja će se, očekivano, lomiti i oko izmjene Prostornog plana čime smo korak bliže gradnji Centra za gospodarenje otpadom i spalionice u Resniku, zbog čega su aktivisti Zelene akcije najavili i prosvjed ispred Skupštine.

Tu je i zaštita zgrada od vandalskih grafita. Iako se svi slažu da u bitku protiv vandala treba krenuti, zamjeraju gradonačelniku da ovu, kao i odluku obnove fasada, donosi ad hoc, bez potrebne kvalitetne pripreme. Grad će, naime, građanima sufinancirati skidanje postojećih grafita, nanošenje zaštitnog antigrafitnog premaza te postavljanje videonadzora na zgrade. Nije oporbenim zastupnicima jasno o kakvom je videonadzoru riječ, kakvoj kvaliteti kamera, tko će imati pristup snimkama, hoće li one biti spojene na postojeći sustav videonadzora. Nije im jasno ni o kojem se broju zaštitnih antigrafitnih premaza radi jer, ovisno o broju premaza, cijena je različita, ali i trajanje zaštite. Jedan sloj garantira godinu dana zaštite, dva sloja 5 godina, a tri sloja cijelo desetljeće.

Na sjednici se nalazi i gradonačelnikov prijedlog osnivanja Ureda za demografiju kao i prijedlog sufinanciranja obnove fasada vjerskih objekata, a tu je i izvješće o poslovanju Zagrebačkog holdinga u prošloj godini.