Spomenik Franji Tuđmanu, izvor: www.zagreb.hr

Gradonačelnik Milan Bandić potpisao je Ugovor o modeliranju izvedbene skice i modela te izradi kipa dr. Franje Tuđmana u glini u konačnim dimenzijama s etabliranim kiparom Kuzmom Kovačićem. Kip će biti postavljen na mjestu potpisivanja – na javnoj površini kod raskrižja Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice.

– Skupa s hrvatskim braniteljima, dr. Tuđman je najzaslužniji što imamo slobodnu, neovisnu i međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku. Bio je na čelu pokreta koji je najjasnije izrazio ideju neovisne Hrvatske, bio je na čelu Hrvatske kada je međunarodno priznata, bio je na njezinu čelu kada je reintegrirana u svoje granice. Te činjenice ostaju za vječnost – rekao je gradonačelnik Milan Bandić te dodao kako je prvi hrvatski predsjednik i utemeljitelj Republike Hrvatske zaslužio najveći i najljepši spomenik na ishodišnome mjestu glavnoga grada Hrvatske.

Zahvaljujući Ocjenjivačkomu sudu te gradonačelniku i njegovim suradnicima, akademski kipar Kuzma Kovačić je naglasio da će spomenik biti dostojan najvećeg velikana hrvatske povijesti. Dodao je i da se otkrivanje spomenika očekuje sredinom iduće godine.