Bandić i Fabijanić

Gradonačelnik Milan Bandić u Zagrebu planira podići čak tri spomenika – prvom hrvatskom predsjedniku Franju Tuđmanu, za čiju je izradu dokumentacija potpisana jučer (u četvrtak) te Domovini i žrtvama Holokausta, za koje je dokumentacija potpisana danas. Prvi će se nalaziti na livadi kod križanja Hrvatske bratske zajednice i Vukovarske, dakle, kod fontana, drugi preko puta, ispred Lisinskog, a treći kod Glavnog kolodvora.

Gradonačelnik Milan Bandić i dekan Arhitektonskog fakulteta Krunoslav Šmit potpisali su Ugovor o izradi tehničke dokumentacije za Spomenik domovini,  na lokaciji na kojoj će Spomenik i biti postavljen – livadi između zgrada Gradske uprave i Vatroslava Lisinskog.

Idejno rješenje za Spomenik domovini, autora Nenada Fabijanića, dobilo je prvu nagradu na Natječaju kojeg je raspisao Grad Zagreb i Udruženje hrvatskih arhitekata.

Nenad Fabijanić napomenuo je da će Spomenik stajati na velikoj zagrebačkoj osi koja se pruža od Zrinjevca i završava daleko na jugu.

– Spomenik je to koji je temeljen na patnji i palim životima, a predstavljat će svjetlo i optimizam i ovdje će ostati jako, jako dugo – rekao je arhitekt Fabijanić.

– Zadovoljan sam i sretan kao malo dijete zbog današnjeg potpisivanja Ugovora i Spomenika koji će na ovoj osi, u nastavku Lenucijeve potkove niknuti za godinu dana rekao je gradonačelnik Bandić, istaknuvši da svaka ozbiljna država ima svoj spomenik.

– Živim za dan kada će svi, bez obzira na vjeru ili nacionalnost, voljeti ovu zemlju jer osjećaj pripadnosti je jako bitan i ničime se ne može nadomjestiti. Naša je povijest bogata, a Hrvatska i Zagreb obiluju kulturnim ljepotama i velikanima – naglasio je Bandić.