Mađarska će podići ogradu uzduž granice s Hrvatskom, izjavio je u srijedu mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru za austrijski dnevni list Die Presse.

“Podići ćemo ogradu i na nekim mjestima na granici s Hrvatskom”, kazao je Orban te dodao da je donesena odluka i o podizanju ograde na granici s Rumunjskom.

Nakon što je Mađarska u utorak zatvorila svoju granicu prema Srbiji na kojoj je izgradila ogradu kako bi spriječila ilegalne ulaske migranata i izbjeglica oni su se okrenuli Hrvatskoj kao ruti na svojem putu u bogate zemlje poput Njemačke i Švedske.

“Ovdje postaje prilično gadno”, kazao je Ahmad, 58-godišnji trgovac iz Bagdada koji je došao na službeni granični prijelaz u Šidu, ali je uskoro shvatio da ima više šansi ući u EU preko srbijanske granice s Hrvatskom.

“Čim smo čuli o pravcu kroz Hrvatsku nismo se dugo premišljali. Želim stići u Švedsku kako bih se tamo našao s ostatkom obitelji. Nadam se da će Hrvatska s nama bolje postupati”, kazao je Ahmad.

Nakon što je Mađarska blokirala svoju granicu, migranti koji su razasuti diljem Balkana sada traže nove rute, moguće kroz Hrvatsku ili Rumunjsku, jer su obje članice Europske unije iako nisu dio Schengena.

Rumunjski premijer Victor Ponta prisjetio se najmračnije razdoblja na europskom kontinentu.

“Ograde, psi, policija i puške, ovo izgleda kao Europa 30-ih. I da li smo tako riješili problem izbjeglica? Ne, nismo. Podizanje ograda samo znači prebacivanje problema na Hrvatsku, Srbiju i Rumunjsku”, rekao je Ponta.

U Hrvatsku je srijedu do večernjih sati ušlo gotovo 900 migranata.

(Hina)