Zagrebački SDP-ovci ukazali su na problem obrtništva i poduzetništva u Gradu Zagrebu. Iako, kažu, situacija nije katastrofalna, puno je to ga što bi se trebalo promijeniti kako bi zagrebački obrtnici i poduzetnici mogli od svoga rada živjeti.

– Vi znate da su poduzetnici ljudi koji ustraju u traženju željenih okolnosti koje su za njih povoljne, a ako ne mogu doći do takvih okolnosti, onda ih stvaraju sami. Na žalost, u Gradu Zagrebu se prečesto dešava da ih moraju stvoriti sami – rekao je tajnik zagrebačkog SDP-a Dominik Etlinger, a potom riječ prepustio kolegama.

Prvi je govorio predsjednik savjeta za poduzetništvo i obrtništvo zagrebačkog SDP-a Darko Liović, koji je pobrojao sve ono što, smatra, Gradska uprava s gradonačelnikom Milanom Bandićem na čelu radi pogrešno ili, u najmanju ruku, nedovoljno dobro.

– Činjenica jest da Gradski ured za gospodarstvo doista participira s gotovo 20 posto Proračuna Grada Zagreba, međutim, ono što jest činjenica da većina tog novca odlazi na dotacije i subvencije ZET-u i Pročistaču otpadnih voda. Od cijelog tog iznosa koji je namijenjen za poticanje gospodarstva Grada Zagreba, manje od 30 milijuna kuna završi u džepovima poduzetnika i obrtnika – rekao je Liović.

Što se, pak, programa za poticanje i razvoj poduzetništva i obrtništva u Zagrebu tiče, Liović je napomenuo da niti jedan od tih programa nije čisti gradski program. Neki su, pojašnjava, državni programi koje sufinancira i Grad Zagreb, a neki su koje je od Države preuzeo Grad Zagreb.

– Dakle, to ukazuje na nedostatak vizije u Gradskoj upravi za razvoj i poticanje poduzetništva i obrtništva – zaključio je Liović.

Tin Pažur, inače nositelj liste SDP-a i HNS-a u Gradskoj čevrti Gornji Grad-Medveščak, naglasio je kako su veliki problem i neriješeni imovinsko-pravni odnosi, kao i brojni gradski prostori koji zjape prazni, a Grad nema ni ideju ni viziju što bi s njima. Smatra kako bi se te prostore konačno trebalo staviti u funkciju, između ostaloga, neke od njih dati i obrtnicima i poduzetnicima, što bi se, zaključuje, pokazalo itekako dobrim sada kada je Zagreb krcat turistima.

Nisu SDP-ovci zaboravili spočitnuti gradonačelniku Bandiću da se za njegove vladavine Zagrebom novci iz fondova Europske unije povlače na kapaljku. Ako dođu na vlast nakon svibanjskih lokalnih izbora, obećavaju, Grad će subvencionirati stručnu pomoć za sve one obrtnike koji žele povući novac iz EU fondova, a tvrde i da će se pozabaviti javnom nabavom pa uvesti inovativnu i zelenu javnu nabavu.

Na koncu, rekli su da u Zagrebu ipak nije sve baš tako crno. Plavi ured te Tehnološki park na Velesajmu svijetle su točke Bandićeve vladavine, što se tiče razvoja i poticanja obrtništva i poduzetništva, no i tu je potrebno, smatraju SDP-ovci, napraviti određene pomake. Primjerice, dislocirati Plavi ured u nekoliko gradskih četvrti, a ne da postoji samo jedan, u Vodnikovoj.

Zlatko Cehun, najpoznatiji zagrebački klobučar, podržao je program zagrebačkog SDP-a za obrtnike i poduzetnike, nazvavši ga realnim i naprednim.