Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je u četvrtak da je do sada sveukupno na područje Republike Hrvatske ušlo oko 5.650 migranata, a pojačani ulazi preko hrvastke državne granice evidentirani su oko 3 sata ujutro.

Migranti se zatiču na područjima policijskih postaja Tovarnik, Ilok i graničnog prijelaza Batina.

Dio njih nalazi se na željezničkom kolodvoru u Tovarniku, odakle će se dalje organizirano vlakom i autobusima upućivati u registracijske centre, navode iz MUP-a.

Vlak koji je noćas iz Tovarnika prevezao oko 800 migranata i izbjeglica, stigao je u Dugo Selo jutros oko 5,05 sati, nakon čega ih je prevezao u Prihvatni centar Ježevo. Vlak s 15 vagona za prihvat drugih migranata nakon toga se vratio u Tovarnik.

Migranti stigli u prihvatilište u zagrebačkim Dugavama

Prvi migranti i izbjeglice od jutros su počeli dolaziti u Prihvatilište za tražitelje azila u zagrebačkim Dugavama. Do sada je stigao jedan autobus Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET), a očekuje se da će tijekom dana u Prihvatilište pristizati nove izbjeglice ovisno o prihvatnom kapacitetu tog objekta.

Službe dovode migrante i izbjeglice u Dugave iz Dugog Sela, nakon što su jutros oko 5 sati vlakom dovedene iz Tovarnika.

Azilanti koji su odranije bili smješteni u Prihvatilištu u Dugavama premješteni su jučer na druge lokacije, no manja skupina njih ostala je preko puta Prihvatilišta jer ga ne žele napustiti.

Migranti i izbjeglice iz Sirije i Afganistana i susjednih država u velikom valu od srijede ujutro pristižu u Hrvatsku autobusima iz Srbije, nakon što su mađarske vlasti zatvorile granicu prema Srbiji, a srbijanske vlasti preusmjeravaju ih u Hrvatsku.

Kako bi osigurala koordinirano djelovanje svih nadležnih tijela i institucija, hrvatska vlada će u četvrtak na sjednici osnovati Stožer za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u Hrvatsku.

(Hina)