Dvije najveće hrvatske stranke vole ići iz krajnosti u krajnost. Ne tako davno na listama za Gradsku skupštinu su nominirali poznate sportaše, umjetnike i druge ugledne građane koji s gradskom politikom nisu imali previše veze niti su imali previše interesa za komunalne probleme svoga grada.

Pa su ta poznata lica uglavnom služila za mobilizaciju i privlačenje birača da bi netom nakon izbora uglavnom svoja mjesta u Skupštini prepuštali drugima.

No, na prošlim izborima je SDP poveo trend da na liste za Skupštinu postavi samo vrijedne stranačke aktiviste koji i nisu baš bili previše poznati među svojim sugrađanima. Ni HDZ nije postupio bitno drukčije iako su njihova imena na listama bila nešto zvučnija. SDP je s tom taktikom osvojio 12 mandata ( nikada manje u ovom stoljeću), a HDZ je osvojio dva manje. Ostalo su poklonili svojim koalicijskim partnerima.

Neki do tada anonimni SDP-ovci i HDZ-ovci su se svojim marljivim radom ipak uspjeli nametnuti svojim sugrađanima. No, upravo najmarljiviji među njima su otpali s ovogodišnjih lista. Stranačke vođe su ih odlučili zamjeniti manje aktivnima ili manje poznatima stranačkim kolegama.

Iz razloga koji su jasni samo Davoru Bernardiću i Dragi Prgometu, u idućem sazivu Skupštine teško ćemo gledati Maria Župana, koji je bio i predsjednik kluba HDZ-ovih zastupnika i Dominika Etlingera, najaktivnijeg i najprodornijeg zastupnika SDP-a.

Ne znamo čime su se zamjerili svojim šefovima, ali znamo kako su se često zamjerali Milanu Bandiću pa to možda odgovara i na nedoumicu s početka ove rečenice. Evo, tko će se umjesto njih probati nametnuti svojim sugrađanima i osvojiti simpatije birača na izborima 21. svibnja. Ako niste stranački aktivist HDZ-a ili SDP-a, imena vam baš i neće biti previše poznata.

SDP-ovih prvih 12:

1.Zvane Brumnić

2.Drugo mjesto iz svoje kvote SDP daje HSSu

3. Rajko Ostojić

4. Ljubica Hrgović

5. Draženko Pandek

6. Vesna Nađ

7. Saša Molan

8. Tihomir Barišić

9. Tamara Čubretović

10. Matej Mišić

11. Radenko Tomić

12. Božica Uroić

13. Darko Liović

( Napomena: Kako bi zadržali broj zastupnika kojeg su imali u proteklom mandatu, zajednička lista SDP-a i HNS-a morala bi osvojiti 19 mandata od 51 koliko ih u Skupštini ima. Od tih 19 mandata 6 pripada HNS-u, a SDP se odrekao jednog mandata u korist HSS-a) Ako žele osvojiti barem jednog zastupnika više nego što su imali, zajednička lista im mora osvojiti barem 22 mjesta jer dvadeseto i dvadeset i prvo pripada HNS-u. )

HDZ-ovih prvih 12

 1. Drago  Prgomet
 2. Andrija Mikulić
 3. Nikolina Brnjac
 4. Krunoslav Katičić
 5. Dubravka Brezak Stamać
 6. Ivan Ćelić
 7. Davor Filipović
 8. Dora Matošić
 9. Mislav Herman
 10. Ivana Župan
 11. Ivan Kujundžić ( taj kipar je autoru ovog teksta poklonio svojedobno svoju izvrsnu umjetničku skultpturu puno vredniju od 500 kuna pa ćemo s njim biti u ozbiljnom sukobu interesa)
 12. Sandra Dumančić

( Napomena: HDZ na izbore izlazi samostalno pa će mu trebati puno manje glasova nego SDP-u da sačuva broj mandata koje je imao ili da ih poveća)