Na granicu Srbije i Hrvatske kod Tovarnika od srijede do četvrtka ujutro stiglo je 70 autobusa i oko 180 taksija s migrantima koji su prešli srpsko makedonsku-granicu i odustali od takozvane mađarske rute, a tijekom dana autobusi će do hrvatske granice prevoziti i migrante koji odustaju od namjere da kod Horgoša uđu u Mađarsku, javljaju u četvrtak beogardski elektronički mediji.

Nakon što je u srijedu mađarska policija protiv izbjeglica na prijelazu Horgoš-Reske upotrijebila gumene palice, vodene topove i suzavac, u četvrtak ujutro su prema prijelazu kod Batine krenuli prvi autobusi prevozeći migrante koji su odustali od namjere da preko Horgoša uđu na teritorij Europske unije.

Blokada granice s mađarske strane tijekom noći dodatno je ojačana novom bodljikavom žicom i mobilnom metalnom ogradom, ali u šatorima pored graničnog prijelaza Horgoš, ustrajno u namjeri da uđu u Mađarsku, i dalje čeka još nekoliko stotina izbjeglica. Mnogi su se nakon intervencije mađarske policije pristali vratiti u prihvatni centar u Kanjiži gdje su im liječnici ukazali pomoć.

Većina će ih iz Kanjiže tijekom četvrtka najvjerojatnije autobusima biti prevezena do Bezdana, na granici s Hrvatskom kod Batine, iako su nakon sukoba s mađarskom policijom nepovjerljivi i kažu kako “ne znaju hoće li ih autobusi zaista odvesti u Hrvatsku” niti je li ta ruta za njih sigurna i mogu li uspjeti stići do Njemačke.

Na granici s Hrvatskom kod Tovarnika u četvrtak ujutro nema gužve, a sve pristigle izbjeglice pješice prelaze preko granice gdje ih preuzimaju hrvatska policija i Crveni križ, javljaju reporteri Radio-televizije Srbije (RTS). Izbjeglice na srpskoj strani granice dočekuju volonteri humanitarnih organizacija i dijele im vodu i hranu.

(Hina)