Reptilomanija

Razgovarali smo sa Zlatkom Bježančevićem, studentom veterine koji zajedno sa svojom kolegicom Anđelom Šimić organizira zanimljivu, neobičnu i sve posjećeniju izložbu Reptilomanija+. Izložba na kojoj su glavne zvijezde reptili iliti gmazovi, otvara se danas (u srijedu) za samo nekoliko sati, a više od stotinu primjeraka tih životinja moći će se besplatno pogledati do nedjelje navečer.

Reptilomanija

Predstavite mi ovogodišnju, petu po redu, Reptilomaniju?

Po peti put za redom, udruga studenata veterinarske medicine “EQUUS”, organizira edukativnu izložbu s popratnim predavanjima. Izložba se održava od 10. do 14. svibnja u studentskim prostorijama Veterinarskog fakulteta. Za sve posjetitelje ulaz je slobodan. Svečano otvorenje je danas, 10. svibnja u 12 sati. Izložbu će otvoriti dekan Veterinarskog fakulteta prof.dr.sc. Nenad Turk. Ostale dane, izložba će biti otvorena od 10 do 20 sati. Uz nju smo organizirali i popratna predavanja koja vežu tematiku egzotičnih životinja kao kućnih ljubimaca. Predavanja se održavaju  u petak i subotu. Svim posjetiteljima je osiguran parking na Veterinarskom fakultetu.

Što je cilj ove izložbe?

Cilj ove izložbe je svim znatiželjnicima približiti tematiku egzotičnih životinja i omogućiti dobivanje potrebnih informacija, počevši od najosnovnijih kao što su upoznavanje s najčešćim vrstama egzotičnih životinja držanih kao kućni ljubimci, potrebnih prikladnih  uvjeta smještaja, prehrane, mogućnosti uzgoja kao i liječenja.

Edukativna izložba Reptilomanija+ je osmišljena iz tog razloga da se široj javnosti predstave egzotični kućni ljubimci kao što su zmije, gušteri, vodozemci, pauci. Na izložbi se i sami možete upoznati sa tim čudesnim bićima, a i sami možda i nabaviti jednog takvog kućnog ljubimca.

Koliko reptila će biti izloženo, koliko izlagača sudjeluje na izložbi?

Ove godine nam životinje ustupa jedanaest izlagača kojima su te životinje kućni ljubimci. Biti će izloženo gotovo 100 životinja i oko 60 životinjskih vrsta. Biti će izložene zmije, gušteri, kornjače, vodozemci i pauci. Ove godine su atrakcija kameleoni različitih boja, kopnene i vodene kornjače, ponovo nam se vraća argentinski tegu i do sada imamo najviše primjeraka kraljevskih pitona.

Reptilomanija

Upad je besplatan?

Izložba je besplatna za sve posjetitelje, i ove godine smo produžili njeno trajanje pa je otvorena i u nedjelju, 14.5. Na izložbi postoji mogućnost fotografiranja sa određenim životinjinskim vrstama. Postoji i mogućnost grupnih posjeta uz prethodnu najavu na mail: equus@vef.hr.

Interes za Reptilomaniju sve je veći?

Izložba ove godine ima najviše primjeraka životinja i najviše životinjskih vrsta što pokazuje da iz godine u godinu raste. Posječenost izložbe je sve veća – prvu je posjetilo 500 posjetitelja, a prošle godine nas je posjetilo 4500 posjetitelja. I ove godine očekujemo porast broja posjetitelja.

Sve se, naravno, odvija uz pomoć i suradnju veterinarskog fakulteta?

Izložbu od prve godine podržava Veterinarski fakultet, na kojem se i održava, a ove godine smo po prvi puta ostvarili suradnju sa Hrvatskom veterinarskom komorom. Izložba je svojom kvalitetom prepoznata na razini Sveučilišta u Zagrebu te smo dobili Posebnu rektorovu nagradu. Uz to su studenti-organizatori, ja i Anđela Šimić, dobili Dekanovo priznanje za izniman uspjeh ovog projekta.