Gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima je obišao gradilište u Podbrežju, nedaleko od novozagrebačkog naselja Sloboština, gdje će uskoro biti izgrađeno novo naselje u kojem će, između ostaloga, po povoljnim cijenama stanove moći kupiti znanstveni novaci sa zagrebačkog Sveučilišta. Trećina stanova namijenjena je građanima, a trećina za takozvani socijalni najam.

– Ovdje gradimo ukupno 1800 stanova. Kad u siječnju bude dovršena prva faza gradnje i zgrade budu useljene, stan će dobiti građani koji nikad krova ne bi imali – takvih je 200 stanova za korisnike socijalnog najma. Također, 200 stanova je namijenjeno korisnicima javnog najma i 208 stanova korisnicima iz redova znanstvenog osoblja kojima Grad kod kupnje stana subvencionira kamatu na kredite od 2 do 4 posto u eurima, odnosno 2 do 4,50 posto u kunama. Tri su preduvjeta o kojima treba brinuti da bi grad i društvo funkcionirali – demografska obnova, obrazovanje koje moramo pružiti mladima te zaposlenje koje će ih pozicionirati u svijetu rada – rekao je gradonačelnik Bandić.

Subvencije kamata za kupnju stanova namijenjenih korisnicima iz redova znanstvenog osoblja Sveučilišta u Zagrebu rezultat su Sporazuma o suradnji između Grada Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu.

Stambeni krediti u ovom programu bit će povoljniji od tržišnih i neće se tražiti polog, dok će stanovi, također, biti jeftiniji od tržišnih. Grad time ulaže u ljudski kapital, a što će imati višestruki povrat mjeren u demografskim, gospodarskim, socijalnim i političkim učincima, napomenuo je gradonačelnik.

Već u sljedećoj godini, započet će i biti dovršena škola i vrtić, a u drugoj fazi  bit će  izgrađen kulturni centar, bazenski kompleks, još jedan vrtić, zdravstvena stanica i ostali javni sadržaji, uz dodatnih 1200 stanova.

Grad je preko programa nadležnog gradskog ureda osigurao sredstva za izgradnju prometne mreže Avenije Većeslava Holjevca, Cimermanove ulice, Vatikanske, Horvatove kao i servisnih ulica samog naselja čime bi ovaj dio Novog Zagreba  i u prometnom smislu bio dovršen.