Sljemenska žičara bit će gotova u punom profilu do početka Snježne kraljice 2019. godine, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na gornjoj postaji stare sljemenske žičare, gdje je predstavio stanje radova koji se obavljaju u okviru prve dvije faze, a obuhvaćaju rekonstrukciju pruge Mihaljevac – Dolje, uklanjanje stare žičare te čišćenje koridora za novu.

– Zagrepčani iz bilo kojeg dijela grada moći će sjesti na tramvaj sa skijama i pancericama i odvesti se izravno do donje postaje nove žičare, te za svega nekoliko minuta biti na prvoj startnoj poziciji – rekao je gradonačelnik Bandić nakon obilaska radova.

Kako je objasnio Ivica Blažun, član skupine za izgradnju nove žičare, u drugoj fazi radova uklanja se sva stara oprema žičare što obuhvaća zateznu, vučnu i nosivu užad, sve stupove na trasi žičare i njihove temelji. Prema projektu gradnje nove žičare, zadržavaju se objekti Gornje i Donje postaje na kojima će se sanirati krovišta pokrivena azbestnim pločama, dok će se na zgradi Donje postaje mijenjati i sva vanjska stolarija.

Projektom izgradnje nove žičare, koja će biti namijenjena javnom prijevozu putnika od polazne postaje u Dolju do Vidikovca, želi se rasteretiti postojeća prometna infrastruktura do Sljemena te dodatno povećati broj posjetitelja. Nova žičara bit će suvremenija, brža i sigurnija te će prevoziti 1500 putnika na sat, što je trostruko veći kapacitet od stare. Nadalje, imat će 84 kabine opremljene najmodernijom tehnologijom s kapacitetom do 10 osoba, a vožnja od početne stanice do Vidikovca trajati će svega 16 minuta.

Gradnjom nove žičare građani Zagreba i svi posjetitelji dobit će važan infrastrukturni objekt koji će koristiti daljnjem razvoju turističkih, sportskih i rekreacijskih potencijala Sljemena. Nova žičara omogućit će i veću ekološku zaštitu Sljemena te brže ostvarenje vizije Sljemena bez automobila. Ukupna vrijednost projekta je 142 milijuna kuna, a predviđeno puštanje u promet nove žičare je u kolovozu 2018. godine.