Medika, foto: Zagreb Places

Jedno od kultnih zagrebačkih okupljališta mladih, Medika, uskoro bi mogla zatvoriti svoja vrata. I to ne milom nego silom, odnosno, temeljem Poziva Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada koji od korisnika tog prostora u Piorottijevoj traži iseljenje najkasnije do 16. ovog mjeseca.

– Poštovane i poštovani, pozivamo vas na konferenciju za medije u petak, 12. svibnja u 11 sati u prostoru Galerije “Siva” unutar kompleksa bivše tvornice lijekova Medika, Pierottijeva 11. Povod konferenciji je Poziv Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba na predaju prostora kojim se traži iseljenje i napuštanje korisnika/ca prostora u roku od osam dana (krajnji rok je u utorak, 16.5.2017.). Ovaj dopis kulminacija je višegodišnjeg procesa sustavne prakse srozavanja i zatvaranja mjesta nezavisne kulture u gradu Zagrebu, a pritisak na Mediku od strane gradskih vlasti traje već duže vrijeme.

Na konferenciji će govoriti korisnici prostora Medika: Sunčica Remenar, članica Autonomnog kulturnog centra ATTACK!, Miron Milić, akademski slikar i jedan od najuspješnijih hrvatskih umjetnika, Nikola Mijatović, predstavnik udruge Cirkorama i Sara Ercegović, glazbena umjetnica.

Prostor bivše tvornice lijekova “Medika” zadnjih je deset godina jedan od ključnih centara nezavisne kulture i mladih u gradu Zagrebu, utočište brojnih umjetnika/ca, kreativaca/ki, radnika/ca u kulturi, udruga civilnog društva, nezavisnih kolektiva i pojedinaca/ki. Ne treba zaboraviti činjenicu da je prostor Medike gradski prostor, gdje su programi pojedinih udruga i pojedinaca/ki korisnica financirani od strane Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audio vizualnog centra te drugih domaćih i inozemnih donatora posljednjih deset godina sustavno zanemarivan u infrastrukturnom održavanju.

S obzirom na to da je dijalog između predstavnika organizacija i kolektiva korisnika/ca Medike i gradskih vlasti ignoriran, prisiljeni smo svoj glas uputiti javno i tim povodom organiziramo izvanrednu konferenciju za medije – stoji u pozivu na sutrašnju konferenciju za medije korisnika prostora Medike.

Iako službeni odgovor Grada Zagreba do zaključenja ovog teksta nismo dobili, a korisnici Medike ne žele puno otkrivati prije najavljene konferencije za medije, špekulira se da je razlog žurnog iseljenja – gradnja Kongresnog centra.

Gradonačelnik Milan Bandić, podsjetimo, više puta je najavljivao gradnju Kongresnog centra, a to je i jedan od njegovih predizbornih projekata tako da je to, čini se, razlog mogućeg zatvaranja Medike. Osim toga, upravo se okolica hotela Westin spominjala kao najbolja lokacija budućeg Kongresnog centra.

Prijetilo se zatvaranjem Jabuke, prijetilo se prenamjenom prostora u kojem se nalazi kino Tuškanac, upitan je opstanak Muzeja automobila Ferdinand Budicki, a upitan je i opstanak među mladim zagrebački alternativcima omiljene Medike. Što li je sljedeće?!