Kandidat Živog zida za zagrebačkog gradonačelnika Ivan Lovrinović i njegov zamjenik Tihomir Lukanić upozorili su kako su decentralizacija gradske uprave i rješavanje prometne infrastrukture gorući problem grada, prenosi Hina.

– Grad Zagreb je izrazito centraliziran grad u kojem jedna osoba upravlja sa 8 milijardi kuna poreznih obveznika svake godine – rekao je Lukanić na konferenciji za novinare u Sesvetama.

Vijećima mjesnih odbora i gradskih četvrti, smatra, treba povećati razinu odlučivanja s obzirom da su i zakonom definirani kao predstavnička tijela stanovnika.

– Točnije, zakonom je određeno da su gradske četvrti i mjesni odbori pravne osobe, međutim do današnjeg dana im nije dodijeljen OIB i broj žiro računa. Time ne mogu sudjelovati u platnom prometu i u potpunosti ovise i odlukama gradonačelnika i cjenicima koji su nerijetko dvostruko skuplji nego je to realno, pa tako imamo situacije gdje su dva stola i četiri klupice u parku plaćene 50.000 kuna ili boćalište 100.000 – rekao je.

Kada je riječ o prometnoj infrastrukturi predlažu integraciju putničkog prijevoza – autobusnog, tramvajskog i željezničkog. U Zagrebu je, tvrde,  iskorišteno postojećim voznim redom tek 30 posto željezničkih kapaciteta, sa trendom daljnjeg opadanja broja putnika u vlakovima i njihov prelazak na autobuse.

– Niti jedan oblik transporta ne može putnike prevesti iz predgrađa u centar grada za tako malo vremena kao željeznica – zaključio je Lukanić.

Ivan Lovrinović je rekao da su Sesvete gradska četvrt koja najviše novca uplaćuje u proračun grada, a dobiva najmanje.

– Taj ćemo odnos odnos promijeniti u korist skoro 100.000 stanovnika Sesveta. Promijenit ćemo odnos grada prema Sesvetama koje su do sada tretirane kao selo, i potpuno su mi razumljive sve češće inicijative za odvajanjem u samostalan grad ako uzmemo u obzir da Sesvetski porezni obveznici uplaćuju u gradski proračun više od 700 milijuna kuna, a dobivaju samo mrvice – poručio je Lovrinović.