S novinarom i voditeljem na N1 televiziji Sanjinom Španovićem kratko smo proanalizirali lokalne izbore u Zagrebu, na rasporedu za samo nekoliko dana. Hoće li Bandić biti svrgnut s trona s kojega se ne miče već 16 godina, tko bi ga mogao pobijediti, tko će sve ući u Skupštinu, a tko s kime koalirati, čekaju li nas možda prijevremeni zagrebački izbori?!

Tko će u drugi krug gradonačelničkih izbora, a tko će pobijediti?

Mislim da je Milan Bandić siguran u ulazak u drugi krug, a da jedna od dviju dama, Anka Mrak Taritaš ili Sandra Švaljek, ulaze u drugi krug. A onda ćemo vidjeti dalje u iduća dva tjedna kako će se posložiti karte oko davanja podrške, pozivanja svojih birača oko glasanja za nekoga i slično.

Kakvi su izgledi Mrak Taritaš, a kakvi Švaljek da pobijedi Bandića u drugom krugu?

Obje imaju velike šanse, nikada nije Bandić imao kvalitetnije i kvalificiranije protukandidate i ključno je prije svega da ona koja dobije priliku za pobjedu u drugom krugu dobije istu večer ili jutro poslije javnu potporu od protukandidatkinje u drugom krugu. Puno toga ovisi i o rezultatima prvog kruga, a zatim, što je meni ključno, i o stvaranju atmosfere referenduma oko Bandića. Ukoliko ona koja bude u drugom krugu uvjeri javnost da je Bandić prošlost i digne izlaznost, tada može pripremati pobjednički govor. Ukoliko Bandić u prvom krugu zabilježi neku uvjerljivu prednost pred drugom osobom, bojim se da će se građani obeshrabriti.

Bruna Esih, hoće li u toj trci biti bolja od Prgometa i koliko joj pomaže (ili ne pomaže) Hasanbegović?

Mislim da će ona kao kandidat za gradonačelnicu postići bolji rezultat od Prgometa, ali i da će lista HDZ-a postići puno bolji rezultat od njezine. Naime, glasači HDZ-a i dalje u velikom broju glasaju za listu HDZ-a, ali istodobno i Bandića, a poneki će i za Esih. Tu Prgomet gubi na apsolutnom broju glasova, dok oni koji glasaju za Bandićevu ili listu Brune Esih biraju i tu osobu za gradonačelnika, odnosno gradonačelnicu. Hasanbegović sigurno puno pomaže Bruni Esih, na kraju krajeva, ona je u završnici kampanje u medijima i zbog njegovog postupka izlazaka na listu i razlaza s HDZ-om i ta joj pozornost sigurno pomaže.

Bitka za Skupštinu, predviđanja? Puno je listi, tko će ući, koliko mandata?

Puno toga će ovisiti o Dhontu, ali sigurno je da će ući najmanje pet lista, koalicijska SDP-a i HNS-a, Bandićeva lista, HDZ-ova, HSLS-ova sa Švaljek i lista Brune Esih. Još su po meni u borbi za prelazak praga Most, Živi zid i platforma Zagreb je naš. Po meni nije nemoguće i da sve te tri preostale opcije uđu u Skupštinu. Mandate je teško prognozirati i to bi bilo baš gatanje.

Koalicije u Skupštini, tko bi s kime mogao leći, iako se svi kunu da neće s ovim ili onim?

Uvijek svi mogu sa svima, to nas je prošlost učila. O koalicijama i stvaranju većine puno će ovisiti i rezultati prvog kruga izbora i tko će ući u drugi krug.

Jesu li Zagrebu mogući i prijevremeni izbori ako stvari neće funkcionirati?

Sve ovisi o HDZ-u, zapravo, i tome kako će se oni postaviti u doktrini političke stabilnosti, ali i o tome koliko opcija ulazi u Skupštinu, u kojem omjeru mandata. Nije nemoguće da za godinu dana imamo nove izbore zbog pada Proračuna.

 Na Facebooku ste napisali kako Bandić po vama mora otići. Zašto?

To je moj osobni stav, mislim da je nakon 16 godina stihijskog upravljanja gradom došlo vrijeme da se promijeni vodstvo grada i da se klika oko Bandića, zajedno s njima, promijeni s nekim drugim i tom drugom dade prilika da grad krene u drugom smjeru razvoja koji će imati glavu i rep i neće biti plod svakakvih dogovora iza zatvorenih vrata o kojima kasnije istrage radi USKOK, ili kupovanja socijalnog mira i glasova za neke druge, parlamentarne, predsjedničke ili možda sutra europske izbore. To ne znači da taj koji eventualno dođe umjesto Bandića neće biti podložan kritici i stalnoj pasji javnosti i medija, naprotiv. Isto tako, ne želim da moj grad vodi gradonačelnik koji će više vremena trošiti na suđenja zbog korupcije koja mu slijede, nego na razvoj grada i projekata u njemu.