Milan Bandić

Nekoliko dana prije lokalnih izbora, slučajno ili ne, Milan Bandić najavio je mjeru kojom će, smatra, olakšati život socijalno ugroženim žiteljima Zagreba. Pozvao je tako sve Zagrepčane koji se nalaze u financijskim problemima i protiv kojih je pokrenut postupak ovrhe zbog neplaćanja računa za komunalne usluge, da podnesu zahtjev za odgodom plaćanja, obročnom otplatom, otpisom zateznih kamata ili otpustom dijela odvjetničkih troškova postupka.  

– To je humano, socijalno, solidarno i odgovorno, kontinuitet odgovorne, solidarne i socijalno pravedne politike Grada Zagreba – istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić najavljujući novu-staru mjeru i pritom odbacio insinuacije da se radi o predizbornom potezu.

Zahtjev za odgodom plaćanja, obročnom otplatom i otpisom zateznih kamata za račune za vodu, plin i odvoz smeća, kao i otpust dijela troškova postupka, mogu podnijeti građani s prebivalištem u Zagrebu protiv kojih je pokrenut ili okončan postupak ovrhe zbog neplaćanja računa, koji imaju prosječna neto mjesečna primanja po članu kućanstva u posljednja tri mjeseca jednaka ili manja od 2200 kuna ili koji su korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu. Građani s malim primanjima mogu se također dijelom ili u cijelosti osloboditi plaćanja komunalne naknade za tekuću godinu uz nešto drugačije uvjete.

Iako tvrdi da u dosadašnjem dijelu kampanje za lokalne izbore nije potrošio ni lipe te da nije primao nikakve donacije, ni od fizičkih ni od pravnih osoba, njegov, iz gradskog Proračuna plaćeni oglas za spomenutu mjeru, može se vidjeti u gotovo svim dnevnim tiskovinama. Time navodno samo želi da što više građana sazna za novu mjeru, nikako ih pritom suptilno ne poziva da glasaju za njega ukoliko to nisu namjeravali.

No, imao je Bandić sličnih mjera i ranije. Gotovo svake godine, iz raznoraznih razloga, nekome oprašta dugove ili olakšava njihovu otplatu.

U drugoj polovici prošle godine, uoči izvanrednih parlamentarnih izbora, opraštao je Bandić tako dugove za zakupninu poslovnih prostora i javnih gradskih površina, najam stanova, novčana dugovanja te potraživanja s osnove prihoda od vlastite djelatnosti.

U prvoj poliovici 2015. Grad, a kasnije i Holding, također su građanima opraštali dugove. Bilo je to u sklopu mjera Vlade Zorana Milanovića za ublažavanje krize, a tijekom 2013. otpisivali su se građanima porezni dug, dug za komunalni doprinos, komunalnu naknadu i spomeničku rentu.

Opraštao je dugove Bandić i tijekom 2012. godine, također u sklopu mjera tadašnje Milanovićeve Vlade. Obećavao je, naime, tada građanima da će im se dospjeli dug s osnove kamata otpisati ukoliko podnositelj zahtjeva uplati glavnicu duga.