Kakvog šefa kampanje ima Sandri Švaljek uopće nisu trebali niti neprijatelji niti suparnici. Ako ove nedjelje ne uđe u drugi krug izbora za zagrebačkog gradonačelnika to može zahvaliti samo Darinku Kosoru.

On je pokazao po tko zna koji puta da nema te političke organizacije ili kandidata kojemu on ne može srozati političku popularnost i kredibilitet na najniže moguće grane.

HSLS, nekada ugledna politička stranka i dugo godina treća po snazi u Hrvatskoj, već se nekoliko godina niti ne pojavljuje u anketama nego svoje mjesto na političkoj karti Hrvatske nalazi u onoj rubrici “Ostali” gdje se nalaze sve političke stranke koje osvajaju manje od jedan posto podrške birača.

HSLS se, od kada tu stranku Kosor vodi, na nacionalnoj razini stoga niti ne usudi izlaziti samostalno na izbore nego se zadovoljava s jednim ili dva mjesta koje im na listama HDZ pokloni.

Na prošlim izborima za Zagreb sakrili su se HSLS-ovci zajedno sa HSS-ovcima iza kandidature nezavisnog Vladimira Ferdeljija i nošeni isključivo njegovom osobnom popularnošču ušli u Gradsku skupštinu. Iako je Ferdelji na izborima nastupio kao oštra opozicija Milanu Bandiću, “njegovi” HSLS-ovci i HSS-ovci su odmah nakon izbora postali najodaniji koalicijski partneri Milanu Bandiću. Kosor je za svoju podršku vječnom gradonačelniku nagrađen mjestom predsjednika Skupštine i svim beneficijama koje uz to idu.

Taj recept je Kosor odlučio ponoviti i za ove izbore. Samo što se ovoga puta odlučio sakriti iza leđa Sandre Švaljek. No, iako hrvatski i zagrebački birači nekada znaju imati kratko pamćenje, nemaju baš potpunu amneziju.

A zagrebački birači osobito mrze političku prodaju i izdaju. I strogo je kažnjavaju. HSS se nikada nije u ovom gradu oporavio zbog izdaje koju su dva njegova vjećnika napravila još prije dvadeset godina kada su izdali tadašnju opoziciju i prodali svoje glasove Franji Tuđmanu.

Tako je i s Darinkom  Kosorom. On je možda na jedno kratko vrijeme dobio stolicu predsjednika Skupštine, ali je bespovratno izgubio povjerenje Zagrepčana. Što su pokazali i preferencijalni glasovi na parlamentarnim izborima gdje je predsjednik Skupštine i jedne stranke  u svom gradu dobivao sramotno mizeran broj glasova.

To su znali i politički protivnici Sandre Švaljek pa nije ni čudo da su najviše energije uložili u dokazivanje biračima kako ona nije nezavisna kandidatkinja nego prikriveni kandidat HSLS-a.

Švaljek se takvim napadima mogla smijati i mogla im je odolijevati sve dok nije predstavila svoju listu za Skupštinu. Gdje Kosor zauzima visoko četvrto mjesto, a skoro polovica izglednih mjesta za ulazak u Skupštinu pripada njegovim HSLS-ovcima.

Dakle, Sandra Švaljek poklanja zastupnički klub u Gradskoj skupštini stranci kojoj Zagrepčani ne bi povjerili niti jedan posto glasova. I kako su HSLS-ovci uglavnom muškarci, uspjeli su njoj ženi čak i obveznu žensku kvotu srušiti.

Toliko muške sebičnosti u stranci koja se naziva liberalnom i socijalno osjetljivom je doista neviđeno.

Tom listom kojom dominiraju muževi HSLS-a Švaljek si je, nažalost, možda i nepovratno uništila sve šanse da postane gradonačelnica Zagreba. Tako barem sugerira zadnja relevantna anketa koju je danas objavila Nova TV. A bila je glavni favorit po prošlogodišnjim anketama dok Zagrepčani nisu znali i slutili da je toliko bliska s Kosorom.

Puno je popularnija bila dok je sama vodila svoju kampanju, ma kako god ta kampanja u svojim počecima i amaterska i smiješna bila, dok si za šefa kampanje nije uzela “iskusnog” političkog lisca Darinka. Kosor je možda dobar za pregovore i trgovanje s drugim političkim liderima i velikim nacionalnim medijima, ali nikako ne zna niti umije istrgovati simpatije među biračima.

Švaljek je precijenila njegovo iskustvo i dobronamjernost i podcijenila njegovu nepopularnost i zao glas kojeg uživa među građanima. I kao da joj njegova nepopularnost nije bila dovoljna, Švaljek je na njegov nagovor prihvatila i podršku Hrvatskih konzervativaca i Ruže Tomašić.

To je skoro pa isto kao da je netko za izbore u Zagrebu 1946. godine zatražio podršku Ante Pavelića. Što je mislila Sandra Švaljek da joj konzervativci mogu donijeti?  Sigurno joj ne mogu donijeti u prvom krugu glasače Brune Esih, ali ju mogu i jesu udaljili od mnogih glasača centra i ljevice. Predstavljanjem svoje liste i stranaka koje ju podržavaju izgubila je u mjesec i nešto dana četvrtinu svih svojih glasova.

Uz takve saveznike i podršku neprijatelji joj stvarno ne trebaju.

Još od Dražena Budiše na predsjedničkim izborima nitko nije sebe toliko uništio vlastitom kampanjom kao što je to učinila Sandra Švaljek, odnosno šef njene kampanje Darinko Kosor. Čak se nameće pitanje želi li Kosor uopće da Švaljek pobjedi ili joj je namjerno minirao kampanju? Taman toliko da on opet uđe u Skupštinu sa dovoljnim brojem zastupnika da opet može trgovati s Bandićem, a da ona pritom uvjerljivo izgubi i u toj mu postizbornoj trgovini više ne smeta.

Iako ova anketa pokazuje kako Sandra Švaljek ima minimalne šanse da uđe u drugi krug, ta ista anketa pokazuje da ista ta Sandra Švaljek ima daleko najveće izglede da u tom drugom krugu pobjedi Milana Bandića. Odnosno, ona je po ovoj anketi u tom krugu sigurna pobjednica. Dok Anka Mrak Taritaš protiv Bandića vjerojatno gubi. I zato Bandić svoj novi mandat može početi slaviti već u prvom krugu ako u njemu treća završi Sandra Švaljek.

Portal dalje.com ne odustaje od podrške Sandri Švaljek. Mislimo, a to pokazuje i ova anketa, kako ona jedina sigurno pobjeđuje Milana Bandića. A Bandiću i njegovim suradnicima je vrijeme da se odmore. Što bi rekao Prgomet, zaslužili su. Neka žive svoj život, a Zagrepčanima vrate njihov.

I zato glasajte u nedjelju za Sandru Švaljek ako vam je stalo do promjene. No, nemojte glasati za njenu listu. Ako želite promjene i u Gradskoj skupštini, a ne samo na čelu Uprave, onda glasajte za listu Brune Esih, Mosta ili za listu Zagreb je naš, ovisno već kakve su i vaše ideološke sklonosti.

Ako je Kosor nečime toliko zadužio Sandru Švaljek da je ona spremna zbog toga žrtvovati i svoju pobjedu i političku budućnost, nije sigurno ničime zadužio nas, niti vas građane. I zato glasajte za nju, ali ne i za njega.

Spasite i nju od njega. Njoj je ionako želja biti gradonačelnica, a ne gradska zastupnica. A s obzirom kako bira suradnike, možda je i bolje da u Skupštini nikoga ne kontrolira. Nego da Skupština kontrolira nju.

U interesu svih nas građana kojima je dosta gazda. I gazdarica.