Tomislav Tomašević, izvor: Facebook

Tomislav Tomašević, kandidat za zagrebačkog gradonačelnika koalicije Zagreb je naš, Nove ljevice, ORaH-a, Radničke fronte i Za grad, upozorio je na štetan ugovor za pročistač otpadnih voda zbog kojega su se računi za vodu u Zagrebu trostruko povećali, te obećao reviziju tog ugovora i jeftinije komunalne račune, prenosi Hina.

Tomašević tvrdi da su prije 16 godina gradske vlasti potpisale najštetniji ugovor u povijesti Zagreba vezan za pročišćavanje otpadnih voda, koji traje do 2028. godine. Zbog njega građani plaćaju čak 32 milijuna kuna mjesečno, odnosno oko 400 milijuna kuna godišnje.

– Taj ugovor je glavni razlog zašto je poskupila voda za kućanstva i industriju. Voda za kućanstva je u zadnjih 16 godina poskupila čak trostruko – rekao je Tomislav Tomašević te dodao da ako ne dođe do revizije ugovora, koji je sklopljen s dva privatna njemačka poduzeća, RWE i Wassertechnik, građani mogu očekivati daljnja poskupljenja vode.

Koalicija će zato pokrenuti reviziju štetnog ugovora, što će ujedno pojeftiniti cijenu vode za kućanstva, obećao je Tomašević.

Osvrnuo se i na usluge odvoza otpada, ustvrdivši da se na tom području sprema privatizacija, što će također dovesti do poskupljenja.

– Mi to nećemo dopustiti kada uđemo u institucije vlasti i borit ćemo se svim snagama da ne dođe do nove privatizacije komunalnih usluga – poručio je Tomašević.

Kao primjer naveo je pokušaj od prije četiri godine da se poduzeće Čistoća izdvoji iz Zagrebačkog holdinga, a usluge odvoza otpada daju u koncesiju. CIOS grupa, smatra, sigurno bi dobila tu koncesiju, što bi posljedično povećalo račune za tu uslugu.

Koalicija planira uspostaviti sustav odvojenog prikupljanja otpada na kućnom pragu, s tim da bi prikupljanje kuhinjskog otpada te papira i plastike bilo besplatno, a naplaćivao bi se samo odvoz mješovitog komunalnog otpada putem čipiranih kanti i vrećica.

Tomašević rješenje vidi u restrukturiranju i reformi Zagrebačkog holdinga tako da se u Nadzorni odbor osim političara imenuju predstavnici korisnika komunalnih usluga, radnika Holdinga, industrije i nezavisni stručnjaci kako bi postojao širi društveni nadzor nad njegovim upravljanjem.