Bugarska je počela slati tisuću vojnika na bugarsko-tursku granicu plašeći se priljeva migranata, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova.

“Zbog zamršene situacije” koja je posljedica migracijske krize, “duž čitave bugarsko-turske granice primjenjuje se plan raspoređivanja tisuću vojnika”, rekao je Georgu Kostov, glavni tajnik ministarstva.

Tako će se vojska pridružiti redarstvenim snagama u ophodnji granice, dodao je.

Bugarska ima 259 km dugu granicu s Turskom, od čega je 30 km zaštićeno bodljikavom žicom i ta će se ograda produžiti.

Zadnjih dana oko tisuću izbjeglica je stiglo u okolicu Edirnea (Drinopolje), na sjeverozapadu Turske, blizu granice s Grčkom i s Bugarskom, izvijestio je AFP. Preko Grčke, Makedonije i Srbije žele nastaviti put prema Zapadnoj Europi.

“Ne može se predvidjeti u kojem će smjeru krenuti izbjeglički val (…) Odluči li neka zemlja zatvoriti granicu, oni će se uputiti prema drugoj granici”, rekao je ministar obrane Nikolaj Nenčev za javni radio.

Dodao je da će tijekom dana  poslati 160 ljudi.

Bugarska sustavno upisuje izbjeglice, koji dolaze iz Sirije, Iraka i Afganistana i prije nego im dade izbjeglički status mjesecima ih drži u prihvatilištima.

Ministrica unutarnjih poslova Rumjana Bačvarova potvrdila je u četvrtak da će se takva praksa nastaviti. Susjedne zemlje Grčka, Makedonija i Srbija ne zadržavaju migrante na svom teritoriju.

Granična policija je od početka godine zabilježila 7400 migranata, uglavnom iz Turske. Još tisuće njih pokušavaju proći kroz zemlju ilegalno pa ih je dio uhićen u unutrašnjosti zemlje i na bugarsko-srbijanskoj granici.

Oko 660 migranata u protekla 24 sata pokušalo je prijeći granicu no dobrovoljno su se vratili u Tursku, kazao je Kostov objašnjavajući to dobro čuvanom granicom.

(Hina)