Hrvatski Crveni križ (HCK) ispraznio je sve svoje zalihe vode, hrane i higijenskih potrepština, o čemu je izvijestio Državne robne zalihe, koje će tijekom dana ustupiti svoje zalihe za potrebe izbjeglica u Tovarniku, prihvatnom centru Ježevo i hotelu Porin u Zagrebu, izjavio je u četvrtak Hini izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt.

“Robnim zalihama dostavili smo specifikaciju potreba i oni će ubrzati potrebne procedure kako bi potrebni artikli što prije stigli na teren”, rekao je Markt.

Najavio je da će tijekom dana HCK definirati popis 10 proizvoda koji su u ovom trenutku najpotrebniji izbjeglicama i pozvati građane da ih doniraju prema svojim mogućnostima.

“U tu svrhu otvorit ćemo vrata svih društava Crvenog križa diljem Hrvatske, a Ministarstvo socijalne politike i mladih za te će donacije otvoriti i sabirni centar na Zagrebačkom velesajmu”, kazao je Markt.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ustvrdio je u četvrtak da je stanje robnih zaliha odlično.

“Količine su danas sigurno dovoljne za sljedećih tjedana i tjedana, ako vidimo da se troše onda ćemo brzo još nabaviti. Kao što je bilo kod poplava – nije falilo tada, neće ni sada”, izjavio je Vrdoljak nakon Vladine sjednice.

(Hina)