Izbori

U nedjelju su na rasporedu lokalni izbori. Zagrepčani će tako birati gradonačelnika ili gradonačelnicu, liste za Gradsku skupštinu te liste za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora. Gradonačelničkih kandidata je osam, dok je listi za Gradsku skupštinu gotovo trostruko više – čak 21.

– Smisao je izbora da se vidi volja birača, odnosno da se pokaže njihov odabir za vođenje općine, grada ili županije. Pozivaju se svi birači da izađu na izbore, izborna tijela bit će spremna – stoji u pozivu biračima Ane Lovrin, potpredsjednice Državnog izbornog povjerenstva.

Zagrepčani, dakle, mogu birati između osam kandidata za gradonačelnika. To su – Milan Bandić, Bruna Esih, Ivan Lovrinović, Anka Mrak Taritaš, Drago Prgomet, Marko Sladoljev, Sandra Švaljek i Tomislav Tomašević.

Za ulazak u Gradsku skupštinu natječe se 21. lista, a prema dosad objavljenim anketama, u zagrebački parlament moglo bi ući izmežu pet i čak osam listi, što će znatno otežati formiranje skupštinske većine.

Na lokalnim se izborima ne može glasovati izvan mjesta prebivališta, ne može se koristiti preferencijski glas i ne glasuje se u inozemstvu.

DIP podsjeća i da pravo biranja imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina s prebivalištem na području jedinice za čija se tijela izbori provode.

– Na ovim izborima birači mogu glasovati samo na onom biračkom mjestu gdje su upisani u izvod iz popisa birača – ističe potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin i dodaje kako to znači da, primjerice, birač iz Zagreba koji se u nedjelju zatekne u Crikvenici neće moći tamo glasovati.

Među onima koji mogu birati i biti birani u predstavnička tijela po prvi je put i 25 državljana drugih država članica Europske unije.

– Oni imaju pravo birati i biti birani u općinska i gradska vijeća te županijske skupštine na području gdje imaju prebivalište – pojašnjava Lovrin. Ne mogu, međutim, birati izvršnu vlast, dakle, općinske načelnike, gradonačelnike i župane.

Birači pripadnici nacionalnih manjina biraju iste opće liste i kandidate kao i svi birači, a dodatno imaju pravo birati i zamjenike općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz reda svoje manjine u jedinicama gdje je to pravo utvrđeno sukladno zakonu i statutu.

Pokušao je, podsjetimo, u Zagrebu to progurati i gradonačelnik Milan Bandić, ali je od ideje odustao s obzirom da se protiv nje digla doslovno cijela zagrebačka politika, od partnera mu iz HDZ-a preko SDP-ove i HNS-ove oporbe do raznih udruga, branitelja pa i samih pripadnika manjina.

Recimo još na kraju da se birališta u nedjelju (sutra) otvaraju u 7 sati, a otvorena će biti do 19 sati.