Europarlamentarna zastupnica Ruža Tomašić sinoć je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu imala jednominutni govor na temu izbjegličke krize.

Zastupnica Tomašić naglasila je zastupnicima u Europskom parlamentu da je izbjeglička kolona pokucala i na hrvatska vrata i sad je valjda svima jasno da ova humanitarna, ali i sigurnosna kriza neće poštedjeti nikoga. Države članice redom zatvaraju granice, podižu vojsku i blokiraju kolodvore te upiru prstom jedna u drugu tražeći glavnog krivca za kaotičnu situaciju.

Istaknula je također kako je sve jasnije da glavni krivac stanuje upravo ovdje u Bruxellesu. Europska komisija, ta vlada bez države, svojim je porukama bezrezervne solidarnosti i otvorenosti za migrante samo ohrabrila na desetke tisuća ljudi iz azijskih i afričkih država u kojima nema rata da zajedno sa stvarnim izbjeglicama potraže sreću u Europi.

Na kraju govora ukazala je na činjenicu da Europska komisija nema svoje države, ne može zbrinuti nikoga bez da na to natjera članice Europske unije koje sve jače odolijevaju pritisku. Ogromne razlike između ambicija Komisije i europske stvarnosti sad rezultiraju kaosom koji je ozbiljna prijetnja sigurnosnim i socijalnim sustavima država članica.