Iako je bilo za očekivati da će Milan Bandić u drugi krug sa Ankom Mrak Taritaš, mnoge je pomalo iznenadila velika njegova prednost nad glavnom protukandidatkinjom. Dok su im posljednje ankete davale podjednake šanse, uz blagu prednost na strani aktualnog gradonačelnika, nakon izbora pokazalo se da je ta prednost puno veća, i u ovim trenucima izgleda 30,87 posto za Bandića naspram 24,48 za Mrak Taritaš.

Ostali kandidati dobili su otprilike onoliko koliko su ankete i predviđale – Sandra Švaljek pozicionirala se na trećoj poziciji s osvojenih 19,14 glasova dok je Bruna Esih četvrta s 10,98 posto, ispred Drage Prgometa koji je osvojio siromašnih 5,60 posto glasova.

No kao što smo veća na portalu Dalje pisali, prava bitka vodit će se za Gradsku skupštinu. Na izborima 2013. u gradski parlament ušle su samo 4 liste – Bandićeva nezavisna lista, lista HDZ-a, BUZ-a i HSP-a AS, lista SDP-a, HNS-a i HSU-a te lista Vladimira Ferdeljija, HSLS-a i HSS-a.

Sada u Skupštinu ulazi čak šest listi – ona Milana Bandića i partnerskih im stranaka, lista HNS-a i SDP-a, lista Sandre Švaljek, lista HDZ-a, lista Brune Esih te ona inicijative Zagreb je naš i partnera im.

Kako stvari stoje, Bandić će osvojiti još jedan mandat u Zagrebu. Jednostavno ima na raspolaganju više “kantica” u koje može zagrabiti po glasove. Uz svoje vjerne glasače, može računati na većinu glasača Drage Prgometa, odnosno, HDZ-a te Brune Esih, kao i na velik dio glasača Sandre Švaljek. Anka Mrak Taritaš, s druge strane, nema toliko širok spektar. Ona u drugom krugu može računati na iste one ljude koji su je podržali u prvom, te na još pokojeg glasača ljevice, uglavnom one koji su u prvom krugu podržali Zagreb je naš ili Sandru Švaljek.

No zanimljivo će biti okupljanje skupštinske većine. Gotovo svi analitičari, kao i Bandićevi protukandidati, očekuju nastavak plodonosne njegove suradnje s HDZ-om. Andrej Plenković računa na nacionalnu (saborsku) podršku Bandićevih ljudi, a ovaj na zagrebačku podršku Plenkovićevih ljudi. Vidjeli smo tu suradnju na djelu u prošlom sazivu kada je HDZ često kritizirao Bandića, ali kada su mu trebale njihove ruke – dobio ih je bez većih problema. Za uzvrat, podržavao je Bandić u Saboru Karamarkovu i Oreškovićevu većinu, a sada podržava Plenkovićevu. Također, uzvratio je HDZ-ovcima i brojnim zapošljavanjima u Zagrebačkom holdingu, tako da se brojka novozaposlenih u toj gradskoj mega-tvrtki u zadnjih godinu i pol do dvije, popela na preko 150, a kako doznajemo, većim dijelom se radi o članovima HDZ-a.

Ali ni uz HDZ, Bandić u Skupštini neće imati većinu. Njegova lista, prema procjenama, osvaja 15-ak mandata, HDZ-ova oko 7, dok mu za većinu treba najmanje 26 ruku.

Prema pisanju Maxportala, postoji mogućnost dogovora između Brune Esih i njenih ljudi s Bandićem i njegovim ljudima, o čemu smo i mi na Dalje već davno pisali. Tada, a i sada, prvi uvijet suradnje bilo bi preimenovanje Trga maršala Tita, na što je Bandić navodno već pristao, da bi za uzvrat dobio podršku zastupnika Brune Esih, kojih bi u zagrebačkom parlamentu moglo biti 5.

No tada nam je Bruna Esih rekla da s Bandićem ne misli surađivati. Podsjetimo na njenu izjavu datu portalu Dalje.com:

– Nisam ni sa kim razgovarala, ni sa kim ne mislim razgovarati, za sada, i nakon izbora mogu sigurno reći da neću koalirati s Milanom Bandićem – rekla je Bruna Esih  30. ožujka za portal Dalje, nakon što smo bili objavili da bi s Bandićem mogla surađivati ukoliko inicira promjenu Trga maršala Tita.

Isto je rekla i Sandra Švaljek – da je skupštinska suradnja moguća sa svima osim s Milanom Bandićem. Dakle, prema tim izjavama dviju dama, Bandić na njih ne bi trebao računati, no znamo da u politici (osobito hrvatskoj poliici) nije sve crno-bijelo, puno je raznih nijansi sive.

Bandić je moćan i lukav političar, predugo je na vlasti u Zagrebu da damama ne bi imao što za ponuditi, i ponudit će vrlo vjerojatno, a onda je sve na njima – hoće li same sebi skočiti u usta, pregaziti ono što su jasno i nedvosmisleno rekle, i skočiti u suradnju s Bandićem, ili će ostati pri svojim riječima?!

Sandra Švaljek s Bandićem se rastala na ružan način, vrlo brzo postala mu je ljutom suparnicom, da bi sada s njime ponovno surađivala?!

Bruna Esih, pak, suradnjom s Bandićem ne samo da bi bila prisiljena surađivati i s HDZ-om, već bi se podala političaru kojem petokraka, partizani i drug Tito, uvjerili smo se nebrojeno puta, nisu nimalo strani. Hoće li Bruna Esih, suradnjom s Bandićem i Prgometom, iznevjeriti sve one ljude koji su joj dali povjerenje, ili će ostati svoja – vidjet ćemo uskoro.