Robert Hirc

Razgovarali smo s Robertom Hircom, članom Čačićevih Reformista, koji je na listi Milana Bandića vjerojatno ušao u Gradsku skupštinu. Prvi krug izbora, nevjerodostojne ankete, barem što se Bandića tiče, drugi krug, skupštinska većina, mogući prijevremeni zagrebački izbori – sve su to bile teme pretposljednjeg “Jutarnjeg chata” ovoga tjedna.

Kako ste zadovoljni prvim krugom lokalnih izbora, za gradonačelnika i za Skupštinu, i kako komentirate ankete koje su u slučaju Milana Bandića pošteno podbacile?

Vjerujem da ste primijetili da sam i za vrijeme kampanje komentirajući testove upravo na ovom portalu tvrdio da ova utrka neće biti niti neizvjesna niti dramatična. I mi u Reformistima kontinuirano radimo vlastite ankete koje nam cijelo vrijeme pokazuju upravo ovakav rezultat Milana Bandića, a i koalicijske liste na kojoj su i Reformisti. Naša lista najjača je u Gradskoj skupštini. To je razlog da budemo zadovoljni s izbornim rezultatima. I naše koalicijske liste za Gradske četvrti i Mjesne odbore su postigle odlične izborne rezultate.

Očekivanja od drugog kruga – ankete opet pokazuju izjednačen rezultat?

Rezultat će u konačnici biti 60:40 u korist Milana Bandića, možda čak i povoljniji. U to uopće nemam nikakve sumnje! Spektar glasača koji njega podržavaju je puno širi nego njegove protukandidatkinje. Svakodnevno s gospodinom Bandićem sudjelujem na druženjima s najrazličitijim društvenim skupinama. Gdje god se pojavi, doživljava fenomenalnu podršku. Vjerujem da još dugo vremena nitko neće ozbiljno ugroziti njegovu popularnost u Zagrebu, kao ni podršku koju dobiva od Zagrepčanki i Zagrepčana.

Kako sastaviti većinu u Skupštini – trebaju vam još barem dvije liste ili jedna lista i pojedinci s nekih drugih listi. Na koga sve računate?

Izbori još nisu završili. Pred nama je drugi krug izbora za gradonačelnika i svu svoju energiju ulažemo u osiguravanje premoćne pobjede Milana Bandića. Poštujemo i njegovu protukandidatkinju i nikako ju ne podcjenjujemo. Sa sastavljenjem većine u Gradskoj skupštini bavit ćemo se nakon izbora. Uvjeravam Vas da će većine biti.

Ali na koga sve računate – HDZ, Sandru Švaljek, Brunu Esih, ili možda Darinka Kosora?

To su pitanja za novog/starog gradonačelnika. Ja u ime Reformista kao junior partnera u koaliciji u ovom trenutku ne mogu o tome govoriti.

Vi, prema svemu sudeći, ulazite u Skupštinu. Što od vas možemo očekivati kao gradskog zastupnika?

Ja ću se u Gradskoj skupštini zalagati za teme koje sam u medijima već prezentirao u ime Zagrebačkih reformista. Puno smo govorili o razvoju tramvajske infrastrukture, o obnovi fasada, potrebna je izgradnja novih vrtića i oživljavanje institucije dadilja koja su već zakonski regulirana, svaka gradska četvrt trebala bi imati dom zdravlja, velik je potencijal Zagreba na Savi. Projekata ima puno. Svi naši prijedlozi bit će usaglašavani s našim koalicijskim partnerima. Najavljujem odličnu suradnju sve 4 stranke naše koalicije u Gradskoj skupštini.

Jesu li, po Vama, u Zagrebu mogući prijevremeni izbori? Puno je listi, veliko šarenilo … hoće li ovo, ako ništa, biti najburniji skupštinski saziv do sada?

Već sam napisao, većine će biti. Ne vjerujem u privremene izbore. Veselim se različitim mišljenjima i različitim prijedlozima, a nadam se konstruktivnom djelovanju svih gradskih zastupnika. Nitko nije izabran od građana da bi bio destruktivan. Gradonačelnik je i sam pozvao na široku koaliciju. Očekujem konstruktivan rad ovog saziva Gradske skupštine. Ako bude pritom i malo političkog folklora, to neće nikom štetiti, ali građani od toga neće imati nikakve koristi. Bitni su projekti i njihova realizacija. Zagreb se mora kontinuirano razvijati.

I riječ za kraj?

Nikad nitko prije Milana Bandića nije osvojio pet mandata za gradonačelnika Zagreba. Siguran sam da će osvojiti i šesti mandat. Možete ga voljeti i podupirati ili ne, ali to je činjenica za povijest.